Ve Philadelphii točí pivo z rychlopíp

Philadelphia (USA) – Sen všech nedočkavých pivařů představili v útrobách hokejového stadionu v americké Philadelphii. Tamní distribuční systém pro výčepní totiž slibuje až devětkrát rychleji natočené pivo. Tajemství výkonných píp spočívá v nezvyklém způsobu točení. Pivo totiž do připravených nádob nenatéká klasickým způsobem - kelímky jsou plněny odspoda.

Novinka je několikanásobně rychlejší než klasické pípy i proto, že může točit až čtyři piva najednou. Zrychlené plnění moku přitom funguje na jednoduchém principu. „Kelímek se narazí na pípu pomocí magnetu ve dně. Proud piva posléze stlačí magnet a protlačí pivo spodem až k rysce. Jakmile se kelímek naplní, magnet klesne a zase ho uzavře. A nakonec si ho můžete odnést domů jako suvenýr,“ představil zástupce obchodního centra Ike Richman.

Zvědavost zákazníků připravila nové technologii řádnou zatěžkávací zkoušku. Lidé si chválili také samotnou chuť piva. Výrobci věří, že budou mít s novým zařízením úspěch. Hlavní výhodou je hlavně rychlost a funkčnost celého systému, což se vyplatí například při sportovních akcích nebo koncertech.

Reportáž Miloše Minaříka (zdroj: ČT24)

V Česku už podobný model zkoušel Plzeňský Prazdroj. V roce 2009 speciální kelímky použil na koncertě skupiny Kabát. Novinku však uživatelé nepřijali podle představ výrobců.