Vatikánská banka se otevře světu. Spustí web

Řím - Vatikánská banka spustí vlastní web, kde bude zveřejňovat výroční zprávy. Chce tak zlepšit svou pověst. Loni totiž nesplnila standardy pro boj s praním špinavých peněz a v minulosti čelila i vyšetřování. Ústav spravuje hlavně peníze diecézí a církevních institucí a je považován za nejvíc uzavřenou banku světa. Změny mají přijít do konce tohoto roku. Vatikán už mezitím podepsal smlouvy o výměně finančních informací s Belgií, Španělskem, Slovinskem a USA.

Pověšený „boží bankéř“ pověsti banky neprospěl

Vatikán se snaží zbavit se pověsti neprůhledného finančního centra. Banka si proto nyní rozhodla najmout auditorskou firmu. Problémy má Vatikán už od roku 1982. Právě tehdy byl na jednom mostě v Londýně nalezen pověšený Blackfriars Roberto Calvi, kvůli svému spojení s Vatikánem známý jako „boží bankéř“. 

Calvi byl šéfem finančního ústavu Banco Ambrosiano, jenž představoval ve své době největší italskou soukromou banku. Kvůli podvodům ale tato banka zkrachovala. Vatikánská banka přitom část banky Ambrosiano vlastnila.   

Vatikán
Zdroj: ČT24

Vatikánská banka? Daňový ráj, zaznívají hlasy

Loni v červenci pak evropský výbor pro boj proti praní špinavých peněz oznámil, že vatikánská banka nesplnila všechny jeho standardy pro boj s praním špinavých peněz, daňovými úniky a finanční kriminalitou. Před několika lety pak začali žalobci v Římě banku vyšetřovat kvůli podezření z praní špinavých peněz.

Italská centrální banka se domnívá, že Italové v IOR ukrývají své příjmy před zdaněním. Na zvěsti, že je vatikánská banka jakýmsi daňovým rájem, zareagoval tehdejší papež Benedikt XVI. v roce 2010 vytvořením úřadu pro dohled nad financemi Vatikánu. Vydal zároveň nové zákony proti boji s praním špinavých peněz a financování terorismu.