V Česku se v létě ubytovalo o 13 procent lidí víc než loni. Proti době před pandemií ale stále chybějí cizinci

Události: Jak jsou na tom ekonomicky služby a cestovní ruch (zdroj: ČT24)

Podstatně více lidí než loni přijelo letos v létě do ubytovacích zařízení v Česku. Ve srovnání s dobou před pandemií covidu-19 byl ale zájem nižší, uvedl Český statistický úřad. Meziročně hlásí hotely či penziony za třetí čtvrtletí o 12,5 procenta více hostů, oproti roku 2019 o deset procent méně.

V českých hotelech, penzionech a kempech se už letos ubytovalo přes osm a půl milionu turistů. Drtivá většina - konkrétně šest milionů a sedm set tisíc - přitom přijela ve třetím čtvrtletí. Oproti létu 2020 přibylo hostů z Česka i ze zahraničí, těch bylo bezmála o čtvrtinu (22,5 procenta) více.

Zároveň ale je zejména z počtu zahraničních turistů patrné, že cestovní ruch letos v létě stále významně ovlivňovala pandemie. Zatímco Čechů se ubytovalo více nejenom ve srovnání s loňským, ale i předloňským létem, cizinců bylo ve srovnání s rokem 2019 o dvaašedesát procent méně.

Byznys ČT24 – Cestovní ruch v Česku ožívá (zdroj: ČT24)

Dominovala německá klientela

Nejvíce turistů ze zahraničí, kteří se v Česku v létě ubytovali, přijelo z Německa. Oproti roku 2020 jich ovšem bylo o desetinu méně – celkem 375 tisíc za čtvrt roku. Dál následují Slováci, Poláci, s odstupem pak turisté z Nizozemska, Rakouska, Itálie a Francie. Co se týče mimoevropských zemí, nejvíc hostů přijelo ze Spojených států. Velmi výrazně pak v meziročním srovnání vzrostly počty návštěvníků z Izraele. Těch přijelo skoro sedmatřicet tisíc.

obrázek
Zdroj: ČT24

Významněji si letos polepšily hotely, v nichž se ubytovalo ve třetím čtvrtletí o 26,5 procenta více hostů než loni, zatímco do penzionů přijelo o necelou desetinu (9,6 procenta) lidí více. Větší zájem než loni byl i o lázně, hostů bylo o desetinu více. Naopak kempy si oproti létu 2020 poněkud pohoršily, letos se v nich ubytovalo o 3,7 procenta hostů méně. 

Nejvíc turistů letos přijelo do Prahy. Zájem o ubytování v hlavním městě se zvýšil o bezmála dvaačtyřicet procent a polepšilo si co se týče počtu domácích i zahraničních návštěvníků. Následoval Jihomoravský a Jihočeský kraj. Tam ale stále chybí turisté ze zahraničí. Jejich výraznější výpadek letos hlásí třeba také Královéhradecký, Liberecký nebo Karlovarský kraj. 

Ve většině dalších krajů bylo letos asi o desetinu turistů více než loni, v Ústeckém a Libereckém kraji však byl meziroční nárůst pouze dvouprocentní.