U Dvou koček se myším asi daří. Inspekce tam našla trus

Brno – Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela za poslední dva týdny osm restaurací a čtyři prodejny potravin kvůli závažnému porušení hygienických předpisů. Mezi nimi také známý podnik U Dvou koček v centru Prahy – nejen tam byl problém s výskytem myšího trusu. Uzavření provozů potrvá do doby, než majitelé zjednají nápravu.

Tři restaurace byly uzavřeny v Praze. Kromě zmíněného podniku U Dvou koček na Uhelném trhu se jedná o Vietnamese Thai Sushi Restauraci & Bar U Fugiho v Žitné ulici a Restauraci Aritma v ulici Nad Lávkou. Ve všech našli inspektoři myší trus a další hygienické prohřešky.

SZPI našla U Dvou koček v Praze myší trus
Zdroj: ČT24/www.szpi.gov.cz

Dále zavřeli Herna bar v Dolním Dvořišti na Českokrumlovsku, Tip sport bar v Dolních Kounicích na Brněnsku, jídelnu Pod Branou v Prachaticích, Herna-bar StarArena v Novém Boru na Českolipsku a hospodu Na Škvrňově v Kutné Hoře. Kromě přítomnosti myšího trusu patří k nejčastějším prohřeškům zanedbané, špinavé či plesnivé prostory nebo netekoucí teplá voda. S těmi, kteří se provinili vážně, zahájí inspekce správní řízení o uložení pokuty.

Jiný známý pražský podnik se dostal do hledáčku SZPI už koncem února, tenkrát se jednalo o Lahůdkářství Jan Paukert na Národní třídě. Podle jednatele lahůdkářství Milana Heidlera se však problémy s hygienou vyskytovaly v prostorách, které už restaurace nevyužívá.

Kompletní seznam uzavřených provozoven za poslední dva týdny najdete zde. Úplnou databázi pak na webu Potraviny na pranýři.