Myší trus a plísně. Tak skončilo věhlasné Paukertovo lahůdkářství

Brno/Praha – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela známé pražské Lahůdkářství Jan Paukert na Národní třídě. Důvodem bylo závažné porušení hygienických předpisů – na místě objevili inspektoři velké množství myšího trusu a plísně. Podle jednatele lahůdkářství Milana Heidlera to bylo v prostorách, které už restaurace nevyužívá.

Paukertovo lahůdkářství: Symbol první republiky skončil u myšího trusu (zdroj: ČT24)

„Na podlahách a kuchyňských zařízeních, rovněž na izolacích bylo vidět, že jsou ožrané od myší. V zázemí, kde se připravovala jídla, byly celkově znečištěné podlahy dlouhodobě neodklízenou mastnotou a prachem, špinavé byly i dřezy,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Ve skladu ovoce a zeleniny byly na stěnách rostoucí plísně. „Rovněž nebyla zajištěná ochrana skladovaných potravin před škůdci,“ dodal mluvčí. Lahůdkářství podle něj zůstane zavřené, dokud provozovatel všechny nedostatky neodstraní.

Vedení restaurace tvrdí, že inspektoři objevili nedostatky v místech, která lahůdkářství od 1. ledna 2015 nevyužívá. „K tomuto datu byly tyto prostory navráceny pronajímateli. Samotné provozovny se týkají jen dílčí nedostatky, na jejich řešení intenzivně pracujeme,“ sdělil jednatel firmy Milan Heidler.

Tradice Paukertova lahůdkářství sahá do roku 1916, kdy ho jako první české velkolahůdkářství založili Jan a Štěpánka Paukertovi. Za první republiky se stalo symbolem kvality a patřilo mezi nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě. V roce 1952 bylo lahůdkářství znárodněno, v roce 1991 získal podnik v restituci zpět syn zakladatelů Jan Paukert mladší. Po rekonstrukci se lahůdkářství pod názvem Jan Paukert opět otevřelo v říjnu 2008.

V roce 2012 získala stoprocentní podíl v podniku skupina Natland. Pražský soud nicméně nedávno zahájil s lahůdkářstvím Jan Paukert insolvenční řízení. Podnik údajně dluží za nájem půl milionu korun.

V posledních dnech zavřela inspekce i další dvě restaurace. Tou první bylo čínské občerstvení WOK v Bulharské ulici v Karlových Varech. „Maso bylo uložené v nádobě nevhodné pro potraviny pod dřezem, na stěnách a podlaze byla dlouhodobě neuklizená mastnota a prach,“ popsal Kopřiva. Po odstranění nedostatků bylo možné restauraci opět otevřít.

V Brodku u Přerova pak musel provozovatel zavřít restauraci U nádraží. Syrové maso tam skladovali společně se zpracovanými potravinami na chodbě mimo chladicí zařízení. Sklad byl plesnivý, některé potraviny byly skladované v kotelně a v policích byl myší trus.