Topolánek: Šrotovné letos v Česku nebude

Praha - Šrotovné se v České republice letos zavádět nebude, protože ho domácí automobilky nepotřebují. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes to řekl odstupující premiér Mirek Topolánek. Na podmínkách šrotovného se vláda v demisi ve středu rámcově dohodla s opoziční ČSSD, která prosazuje zavedení státního příspěvku ještě letos na podzim. I ministr financí Miroslav Kalousek dal přitom najevo, že šrotovné, alespoň pro letošek, nepodporuje.

„Šrotovné je věc, která nebude letos v České republice zaváděna. Je to připraveno, souhlasíme s tím, ale naše automobilky nepotřebují šrotovné. Nyní nejsou schopny naplnit poptávky vyvolané šrotovným v Německu, Francii, na Slovensku,“ řekl Topolánek. Podle něj je šrotovné připraveno tak, že je může zavést jakákoli vláda, pokud to bude při poklesu poptávky potřeba. „Šrotovné beru jako situační daň za prosazení našich návrhů,“ shrnul odstupující premiér.

ODS podpořila šrotovné při schvalování protikrizových opatření s podmínkou, že ČSSD podpoří slevy na sociálním pojištění. Protikrizová opatření vycházejí z analýz Národní ekonomické rady vlády. „Když bylo evidentní, že sleva na sociálním pojištění nemůže projít bez dohody s ČSSD, která to odmítala spíše z ideologických důvodů, dohodli jsme se na kompromisu,“ potvrdil Topolánek.

Třicet tisíc za desetileté auto

Podle dohody by měl na státní příspěvek ve výši 30 tisíc korun dosáhnout každý, kdo vymění své auto starší deseti let za nové do pěti set tisíc korun. Původní sociálně-demokratický protikrizový balíček přitom počítal s příspěvkem o pět tisíc korun menším, za to však na vozy v ceně až do 1,5 milionu.

České automobilky pocítily vliv šrotovného, které už platí například v Německu a na Slovensku, na rychlém růstu poptávky. Na Slovensku přispěje stát tisíci eury na nákup auta do 25 tisíc eur. Pokud bude navíc prodejce ochoten slevit 500 eur z ceny, přihodí vláda dalších pět set. Německo nabízí prémii ve výši 2500 eur každému, kdo si koupí nový vůz a nechá sešrotovat nejméně devět let starý. Prémii za nákup nového auta letos zavedly také Francie, Kypr, Itálie, Lucembursko, Portugalsko, Rumunsko, Španělsko a chystá ji i Rakousko.