Temelín získal od jaderného úřadu povolení pro další provoz prvního bloku

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) vydal společnosti ČEZ povolení k dalšímu provozu prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín, oznámil SÚJB na svém webu. Inspektoři úřadu a další specialisté vyhodnotili přes 163 tisíc stran dokumentů, v Temelíně udělali za poslední tři roky víc než dvě stě kontrol. ČEZ požádal o nové povolení letos 25. března.

Povolení je na dobu neurčitou, ČEZ ale musí pravidelně, především v ročních intervalech, úřadu vždy znovu dokládat informace o bezpečnosti, zařízení a personálu. Energetici musí prokázat, že plní všechny podmínky související s bezpečným provozem.

„Před vydáním povolení vyhodnotili inspektoři SÚJB a specialisté podpůrných organizací přes 163 tisíc stran podkladové dokumentace. Z hodnocení ani z kontrol nevyplynuly žádné skutečnosti, které by vydání povolení bránily,“ uvedl úřad.

Na obnovu povolení k provozu prvního bloku se Temelín připravoval od konce roku 2018. „Na dokumentaci i fyzických kontrolách pracovaly řádově desítky expertů ČEZu a výsledkem je velmi detailní přehled, který je důležitý pro jaderný dozor, ale i pro nás a naše plány,“ řekl ředitel elektrárny Jan Kruml. Pro druhý blok zatím Temelín nové povolení nepotřebuje, je platné ještě dva roky.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,76 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 10,6 TWh.