Řecko dostane dalších 4,1 miliardy eur

Washington - Podle dnešního prohlášení Mezinárodního měnového fondu (MMF) Řecko uskutečnilo nutné reformy stanovené v podmínkách úvěrového programu od MMF a Evropské unie. Fond tedy rozhodl o uvolnění dalších 4,1 miliardy eur (99,7 miliardy Kč) z pomoci pro Řecko. MMF však rovněž upozornil, že země bude muset ještě uskutečnit další významné reformy na podporu ekonomického oživení.

Inspektoři MMF a EU po své poslední kontrole na počátku letošního roku upozornili, že navzdory plnění podmínek programu je řecký postup ke stanoveným fiskálním a ekonomickým cílům příliš pomalý, a vyzvali Atény k urychlení reforem. Inspektoři fondu a unie pravidelně prověřují, jak Řecko plní podmínky pomoci jak z hlediska snižování rozpočtového deficitu, tak co se týče strukturálních reforem ekonomiky a sociálních výdajů.

EU a MMF poskytly loni v květnu Řecku rekordní finanční pomoc o celkovém objemu 110 miliard eur výměnou za razantní škrty výdajů, zvýšení daní a strukturální reformy. Ze slíbených peněz Řecko zatím získalo 38 miliard eur. Řecko se stalo první zemí eurozóny, která požádala o pomoc. Druhou se v listopadu stalo Irsko, které však dostává peníze z nového Evropského fondu finanční stability (EFSF).