Příjem žádostí do programu Covid – ubytování končí, v úterý je poslední možnost

Poskytovatelé ubytování, kteří chtějí získat státní dotaci za nucené uzavření svých zařízení při první vlně pandemie, mají v úterý poslední den na podání žádosti do programu Covid – ubytování. Administraci má na starost Státní fond podpory investic. Žádost je možné podat už pouze datovou schránkou nebo prostřednictvím e-mailu. Příjem žádostí byl spuštěn 11. září, původně měl skončit 30. října. Kvůli vysokému počtu žadatelů o registraci u Českého statistického úřadu (ČSÚ), která je nezbytná k akceptaci žádosti, byla lhůta prodloužena. Na program je vyčleněno 3,3 miliardy korun.

Pokud žadatel nebude mít v den podání žádosti výsledek od ČSÚ, může podle ministerstva pro místní rozvoj, které program Covid – ubytování připravilo, nahradit požadované identifikační číslo jedničkami. V případě, že ČSÚ ale zařízení do seznamu hromadných ubytovacích zařízení nakonec nezařadí, zájemce o dotaci na ni nemá nárok.

Hotely, motely a botely se čtyřmi až pěti hvězdami mají za období od 14. března do 24. května nárok na nejvyšší příspěvek 330 korun. Tříhvězdičkové provozy mohou dostat 300 korun za pokoj a noc, hotely garni kompenzaci 250 korun. Ubytování s jednou a dvěma hvězdami a penziony mohou žádat o 200 korun na pokoj. Kempy, chatové osady či turistické ubytovny mají nárok na dotaci 100 korun na pokoj. Kempy mohou žádat jen o příspěvek na ubytovací objekty, jako jsou budovy s pokoji či chatky.

Program nelze čerpat zároveň s kompenzačním bonusem

Program není možné čerpat zároveň s kompenzačním bonusem, tedy státní podporou pro živnostníky či malé s. r. o. Pokud už žadatel bonus dostal, příspěvek mu bude o vyplacenou částku zkrácen. Zájemce o dotaci se musí vzdát uplatnění dalších nároků na náhradu vzniklé škody. Do programu se mohou přihlásit pouze provozovatelé, kteří neměli do konce loňského roku finanční potíže a k 14. březnu neměli nedoplatky na zdravotním pojištění nebo ve vztahu k veřejnému rozpočtu.

Obsazenost hotelů se podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka před opětovným vládním uzavřením ubytovacích zařízení pro rekreační účely od 22. října pohybovala kolem čtyř procent, v horských oblastech činila v průměru deset procent.

Od března zůstalo zavřeno deset procent hotelů. Před novým vládním nařízením o dočasném uzavření uvažovalo v Praze zhruba padesát procent hotelů, v regionech kolem 30 procent.