Pražský magistrát varuje před zadlužováním

Praha - Lidé v Česku už dluží přes 660 miliard korun a nezdá se, že by chuť si půjčovat měla slábnout. Obzvlášť před Vánocemi, kdy si řada lidí bere na dárky spotřebitelský úvěr. K tradičním reklamám teď ale přibude jedna antireklama. Pražský magistrát chce lidi varovat letáky a inzeráty, aby si dali na zadlužování pozor.

Množí se případy útoků na vymahače dluhů, ruku v ruce s tím také počet exekucí. Loni jich soudy nařídily přes tři sta tisíc. Jiří Janeček, radní hlavního města Prahy, stav komentuje slovy: „Exekuce, které probíhají, se za minulý rok skoro ztrojnásobily, každý občan, ať už je to kojenec, dluží skoro 60 tisíc korun na hlavu.“

Magistrát této situaci nechce přihlížet. Ve vozech hromadné dopravy, na lavičkách, ale taky v poštovních schránkách teď Pražané narazí na letáky, které je mají od rizikových půjček odradit. Přibude taky bezplatných poraden, rok od roku je po nich větší poptávka. Poradny zaznamenaly přibližně dvacetiprocentní nárůst dotazů souvisejících s problematikou financí a předlužováním.

Chuť utrácet mají totiž i ti, kteří si to nemohou dovolit. A tak sáhnou po půjčce třeba i s úrokem, který celkově činí 300 či 400 procent. Podle agentury STEM/MARK má problémy se splácením každý čtvrtý. Každý desátý Čech, který si půjčí na vánoční dárky, pak svůj úvěr nesplatí.

V porovnání se zahraničím ale Česká republika nedosahuje přílišné zadluženosti. „Míra zadluženosti dosahuje úrovně dvaceti procent HDP, v Německu sedmdesáti procent, Velká Británie má dokonce sto procent. V Čechách dluží každý zaměstnanec 10 platů, ve Velké Británii je to až 24 platů,“ dodává Martin Kušniček, obchodní ředitel WPB Capital.

Vyvrcholením dluhů jsou často exekuce a rozpadlé rodiny. Ani to Čechům nebrání pokračovat v zadlužování, které každoročně vzrůstá o třetinu. Podle odhadů si lidé kvůli Vánocům půjčí dalších dvacet miliard korun.