Pokles tržeb obchodníků trvá čtrnáct měsíců, v červnu zpomalil

Meziroční pokles maloobchodních tržeb v Česku v červnu zpomalil na 4,1 procenta z květnových 6,3 procenta. Na výsledku se podílel nižší prodej potravin i nepotravinářského zboží. Tržby klesají čtrnáct měsíců za sebou. Vyplývá to z revidovaných údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání stouply maloobchodní tržby o 0,3 procenta.

V porovnání s loňským červnem klesly tržby za nepotravinářské zboží o 6,6 procenta. Pokles u potravin byl o 5,3 procenta. Naopak za pohonné hmoty zákazníci utratili meziročně o 12,2 procenta více.

„Maloobchodní tržby v červnu meziročně po očištění o cenové vlivy pokračovaly v poklesu, přičemž tempo poklesu se oproti předchozím měsícům zmírnilo. Na snížení tržeb maloobchodu se podílel nižší prodej potravin i nepotravinářského zboží. Z nepotravinářského zboží se jednalo především o výrobky pro domácnost a prodej prostřednictvím internetu,“ přiblížila Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ. 

Tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost v červnu meziročně klesly o 13,6 procenta, v obchodech s oděvy a obuví o čtyři procenta a v prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 2,7 procenta.

Naopak tržby rostly v prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky, a to o 1,3 procenta, a také v obchodech s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím, kde růst činil 0,9 procenta. O 0,1 procenta více utržili prodejci počítačů a komunikačních zařízení.

Tržby z prodeje potravin se snížily v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 5,3 procenta a ve specializovaných prodejnách potravin o 4,1 procenta. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby naopak o 5,8 procenta zvýšily. Internetovým a zásilkovým obchodům tržby klesly o 7,2 procenta.

Za prodej a opravy motorových vozidel stouply obchodníkům tržby oproti loňskému červnu o 0,6 procenta. Za prodej motorových vozidel, včetně náhradních dílů, obchodníci utržili meziročně o 1,2 procenta více. Naopak za opravy vozidel inkasovali o 1,7 procenta méně.

Analytici: Spotřebitelská nálada se zlepšuje

Meziroční pokles byl nejmírnější za čtrnáct měsíců, což podle analytiků znamená, že se spotřebitelská nálada začíná zvolna zlepšovat. Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč upozornil, že pokles maloobchodních tržeb byl v červnu menší, než očekávaly finanční trhy. „Na maloobchodních tržbách začíná být vidět, že se klesající inflace příznivě promítá do nálady spotřebitelů a do jejich chování ve smyslu pozvolného oživení spotřeby. Nízká srovnávací základna a klesající inflace by měly vést k tomu, že se tempo meziročního poklesu maloobchodních tržeb bude zmírňovat i v dalších měsících,“ uvedl.

Hlavním faktorem snižujícím spotřebu je podle analytiků nadále růst spotřebitelských cen. „Vysoká inflace a související propad reálných mezd se nadále promítá do každodenního života domácností a ty reagují omezením své spotřeby. Domácnosti sice nominálně zaplatily v obchodech meziročně prakticky stejnou sumu peněz, reálně si ovšem domů přinesly o 4,1 procenta zboží méně,“ upozornil ekonom Raiffeisenbank Jiří Pour. „Předpokládáme, že počínaje třetím kvartálem by mělo dojít k určitému oživení spotřeby domácností díky zpomalující inflaci,“ dodal.

„V momentě, kdy růst spotřebitelských cen zpomalí k blízkosti inflačního cíle, se pozvolna propad reálných příjmů začne zastavovat, což by mělo vést k obnově maloobchodních tržeb na konci roku,“ soudí ekonom Deloitte Filip Pastucha. Za celý rok by podle něj měly maloobchodní tržby klesnout o čtyři procenta, v příštím roce čeká jejich růst v objemu tří procent.

Také hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek předpokládá zlepšení spotřebitelské nálady s klesající inflací. Omezování nákupů by podle něj mělo postupně slábnout, letošní tržby se ale proti loňsku propadnou. „Za celý rok maloobchodní tržby poklesnou zřejmě zhruba o 4,5 procenta a půjde nejspíš o nejhorší výsledek v rámci celé EU,“ uvedl.