Philip Morris oznámil pokles zisku. V Česku jeho tržní podíl klesá, na Slovensku roste

Společnosti Philip Morris ČR klesl v 1. pololetí meziročně čistý zisk o 1,9 procenta na 1,3 miliardy korun. Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH stouply o 5,7 procenta na 5,4 miliardy korun, a to zejména díky růstu prodeje v České republice a na Slovensku a nižším výrobním nákladům. Jedním z důvodů poklesu zisku byly nižší kurzové zisky.

„Náš pololetní čistý zisk byl primárně ovlivněn poklesem provozního zisku, a to zejména v důsledku nižších kurzových zisků a rozdílného časového rozložení vynaložených provozních nákladů,“ sdělil Arpad Konye, předseda představenstva a generální ředitel Philip Morris ČR, pobočky Philip Morris International Inc., která zastřešuje podnikání na trhu v České republice a na Slovensku.

Firma ve své zprávě uvedla, že klesl její podíl na trhu cigaret v Česku (o 0,6 procentního bodu), naopak na Slovensku vzrostl (+0,9 procentního bodu). Celkově přitom oba trhy rostou, více ten český (4,2 vs. 0,3 procenta). 

Firma chce předvídatelnou regulaci

Konye uvedl, že budoucí vývoj záleží zejména na předvídatelnosti a udržitelnosti fiskálního a regulačního prostředí. 

„Takové prostředí by napomohlo podpoře příjmů státního rozpočtu i cílů v oblasti ochrany veřejného zdraví a pomohlo předejít nezamýšleným dopadům, jako je významně rostoucí míra přechodu spotřebitelů k dováženým cigaretám v nejnižším cenovém segmentu a volně řezanému tabáku ke kouření s nižším daňovým zatížením,“ dodal. 

Akcie společnosti na pražské burze začaly v pátek dopoledne růstem přibližně o 1,4 procenta. Za uplynulý rok se jejich cena zvýšila ze zhruba 10 900 na 13 099 korun. 

  • Výrobci tabákových produktů Philip Morris ČR loni meziročně vzrostl čistý zisk o 14 procent na 2,6 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH klesly o 22,7 procenta na 10,9 miliardy Kč, kvůli změně provozního modelu byly ale údaje o tržbách meziročně neporovnatelné.