Nezaměstnanost se v Česku drží nízko, firmám dlouhodobě chybí lidé

Události: Nedostatek lidí na trhu práce v novém roce přetrvává (zdroj: ČT24)

Lidí bez práce bude v Česku letos dál ubývat. Míra nezaměstnanosti by se mohla blížit ke třem procentům a bude tak opět jedna z nejnižších v rámci celé Evropské unie. Nedostatek lidí ale bude ještě více brzdou pro ekonomický růst, firmy nebudou mít dost zaměstnanců.

V pelhřimovském závodě Conteg Group se soustředí na nové trendy, které přinesla koronavirová epidemie, a proto se zaměřili na bezkontaktní doručování a vyrábí výdejní boxy.

Právě na Pelhřimovsku je jedna z nejnižších nezaměstnaností v Česku. Proto tady začali hledat pracovníky i mimo svůj region.

„Specializované práce jako CNC operátoři, tam je to komplikované. Montážní dělníky jsme ještě schopni sehnat, ale jinde ta situace není jednoduchá, právě proto se rozhlížíme v rámci České republiky, ale i v blízkém zahraničí po možnosti nákupu dalších závodů,“ přibližuje ředitel společnosti Vít Voláček.

Podobné problémy teď řeší většina firem. Nezaměstnanost loni opět začala klesat a v Česku je teď bez práce méně než 250 tisíc lidí. Volných pracovních míst je o sto tisíc víc. A v tomto roce má nezaměstnaných dál ubývat.

„Nejvíc asi budou nabírat obory ve službách, viděli jsme, že velmi narostly požadavky ve finančních službách, v nemovitostech. Ve výrobě už jsou trošku poučeni, protože lidí pro výrobu, těch nízkokvalifikovaných i kvalifikovaných operátorů, je strašně málo,“ vysvětluje generální ředitelka personální agentury ManpowerGroup ČR Jaroslava Rezlerová.

Míra nezaměstnanosti v ČR
Zdroj: ČT24

Málo lidí, potenciál pro růst mezd

Na zdravé jádro zaměstnanců, kteří u nich pracují deset až patnáct let, spoléhají v pekárně Martina. I tak ale potřebují pracovníky nové, protože se pořád rozrůstají. „Lidé na trhu nejsou. Kdysi jsme dávali inzeráty a na jeden se nám přihlásilo třicet lidí. Dnes se nám přihlásí tři. Takže je celkem problém nabrat a hlavně udržet nové lidí,“ hodnotí majitelka pekárny Martina Mozdřeňová.

Firmy dlouhodobě volají také po pracovnících ze zahraničí. Velká část takových zaměstnanců v době koronavirové epidemie odcestovala a už se nevrátila. „Krátkodobě budeme prosit vládu, aby pokračovala ve vstřícné politice přijímání zahraničních pracovníků. Dlouhodobě je to domácí úkol především pro náš vzdělávací systém a pro podporu těch perspektivních oborů,“ vymezuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Nedostatek lidí bude podle prognóz bankovní asociace i centrální banky bránit ekonomice v rychlém růstu. Zaměstnanci si pak díky malé konkurenci budou moct opět říct o navýšení mezd. V průměru by si mohli přilepšit o víc než pět procent.