Neplatné dvacetikorunové bankovky a padesátníky vymění banky do konce srpna

Praha – Jen do konce srpna bude možné vyměnit v bankách provádějících pokladní operace neplatné dvacetikorunové bankovky a padesátníky. K tomuto datu končí výměna neplatných dvacetikorunových bankovek vzoru 1994 a vzoru 1996 a neplatných padesátihaléřových mincí vzoru 1993. Od letošního září do 31. srpna 2014 pak lze tyto peníze vyměnit pouze na pobočkách České národní banky v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně nebo Ostravě.

Částka předložená k výměně u padesátníků v hotovosti se zaokrouhluje na celé koruny dolů. Mince, která takto zaokrouhlenou částku přesahuje, se nevyměňuje. Při uložení mincí na účet se připisuje částka předložená k výměně v plné výši. Peníze je možné vyměnit buď osobně na pobočkách ČNB, nebo zaslat poštou spolu s bankovním spojením.

Padesátníky svou pouť dokončily z toho důvodu, že přestaly plnit funkci běžného oběživa. Podle mluvčího České národní banky Marka Petruše se zpátky do ČNB nevracely a jednalo se o mince na jednou použití. Konec papírových dvacetikorun se pak odehrál v důsledku jejich nižší frekvence využívání, a to na úkor kovových mincí stejné hodnoty.

Marek Petruš ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Do ČNB se nevrátilo skoro ani procento papírových dvacetikorun

Zajímavý je i počet mincí, které se do ČNB vrátily. V útrobách národní banky skončilo zhruba 14 procent původně vydaných padesátníků. Toto číslo banka podle Petruše očekávala a je s ním vcelku spokojená. Naproti tomu papírových dvacetikorun se ČNB téměř nedočkala. Z celkového počtu 5,25 milionu kusů se do banky dostalo jen 50 tisíc kusů, tedy necelé jedno procento.

  • Papírová dvacetikoruna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1070/106977.jpg
  • Padesátníky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1070/106978.jpg