Německá ekonomika se dostala do recese. Inflace sráží nákupy domácností

Německá ekonomika se v prvním letošním čtvrtletí propadla do recese. Podle zpřesněných údajů se hrubý domácí produkt (HDP) ve srovnání s předchozími třemi měsíci snížil o 0,3 procenta, uvedl ve čtvrtek spolkový statistický úřad Destatis. Původně statistici uváděli, že růst v prvním čtvrtletí stagnoval. Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se v prvním čtvrtletí v přepočtu na celý rok zvýšil o 1,3 procenta.

Ve čtvrtém čtvrtletí ekonomika klesla o 0,5 procenta. Údaje jsou sezonně, cenově a kalendářně očištěné. Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí mezičtvrtletního ekonomického poklesu za sebou. Meziročně se HDP snížil o 0,2 procenta.

Podle německého ministra financí Christiana Lindnera nejnovější údaje o vývoji ekonomiky přinášejí „překvapivě negativní signály“. „Slabá ekonomická dynamika představuje úkol pro politiky,“ uvedl ministr.

Německou ekonomiku podle statistického úřadu nadále zatěžovala inflace (ještě v dubnu činila v meziročním srovnání 7,6 procenta, uvedl Eurostat). To se projevilo ve spotřebě domácností, která se v prvním čtvrtletí snížila o 1,2 procenta. Neochota domácností utrácet se projevila v různých oblastech. Lidé méně nakupovali potraviny a nápoje, oděvy a obuv, vybavení domácností, ale i méně nových vozů. Slabší prodej aut zřejmě způsobilo ukončení dotací na hybridní vozy a snížení dotací na elektromobily.

Naopak investice se po slabém výkonu ve druhé polovině loňského roku na začátku roku letošního zvýšily. Kladně přispěl k HDP také obchod, kde se vývoz zvýšil, ale dovoz klesl.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní mimo jiné závislá řada českých firem. Její růst loni zpomalil na 1,8 procenta z předloňských 2,6 procenta. Na letošní rok německá vláda odhaduje, že ekonomika vzroste o 0,4 procenta.

Centrální banka ve středu předpověděla, že se německá ekonomika vrátí ve druhém čtvrtletí k růstu, jeho tempo však bude pouze mírné. Průmysl by měl podle zprávy dál oživovat. Banka nicméně počítá se stagnací spotřeby domácností a s poklesem ve stavebnictví.

Naopak důvěra spotřebitelů v německou ekonomiku se dál zlepšuje, index institutu GfK na červen se zvýšil na minus 24,2 ze zpřesněné květnové hodnoty minus 25,8 bodu. Je to osmé zvýšení indexu v řadě, i když trochu mírnější, než čekali analytici. Norimberský institut o tom také informoval ve čtvrtek. Index je nyní na nejvyšší hodnotě od loňského dubna.

„Německému hospodářství nepomohlo ani otevření čínské ekonomiky, lepší průmyslová výroba, investice nebo fungující dodavatelské řetězce. Největším problémem byla spotřeba domácností,“ řekl analytik XTB Štěpán Hájek. V případě pokračující stagnace bude podle něj složité si představit, že se letos Česká republika ocitne v silnější ekonomické expanzi.

„V letošním roce by mělo HDP Česka podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) klesnout o 0,5 procenta, ale po datech z Německa lze očekávat i pokles větší, a to až o 0,8 procenta,“ odhadl Hájek.

Růst americké ekonomiky zpomaluje

Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se v prvním čtvrtletí v přepočtu na celý rok zvýšil o 1,3 procenta. Oznámilo to ve čtvrtek americké ministerstvo obchodu. Upřesnilo tak svůj rychlý odhad z konce dubna, podle kterého růst činil 1,1 procenta. I přes toto zlepšení však růst největší ekonomiky světa výrazně zpomalil, a to z 2,6 procenta v předchozích třech měsících.

Ekonomickou aktivitu ve Spojených státech nyní brzdí zvyšování úrokových sazeb, kterým se americká centrální banka (Fed) snaží omezit inflaci. Podle analytiků se nyní předpokládá, že Spojené státy se v důsledku pokračujícího útlumu ekonomické aktivity dostanou v letošním roce do hospodářské recese.

Za zpomalením hospodářského růstu v prvním čtvrtletí stálo zejména omezování zásob, kterým podniky reagovaly na nepříznivé hospodářské vyhlídky. Spotřebitelské výdaje, které v USA zajišťují více než dvě třetiny hospodářské aktivity, naopak vykázaly solidní růst, uvedla agentura AP.

Poukázala v této souvislosti na přetrvávající příznivou situaci na americkém trhu práce. Americká ekonomika v dubnu vytvořila asi 253 tisíc pracovních míst, což je mnohem více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti se nepatrně snížila a dostala se na 3,4 procenta, čímž se vrátila na minimum za více než padesát let.