Na internetu se objeví domény s diakritikou

Praha - Přesně pět dní bude trvat mezinárodní veřejné zasedání Internetové společnosti pro určování jmen a čísel (ICANN), a to ve dnech 29. – 1. října v americkém Los Angeles. Bude zde představen nový projekt, který má pomáhat neanglicky mluvícím zemím s určováním národních domén, v případě češtiny i s diakritikou.

Společnost ICANN je mezinárodní nezisková společnost a je nejvyšší autoritou na internetu, která zodpovídá za přidělování domén, IP adres a jiných internetových identifikátorů.

V příštím roce by se tedy na internetu mohly objevit domény jako www.čt24.cz. Pilotní program zatím počítá s testováním v arabštině, perštině, čínštině, ruštině, japonštině i řečtině. Otazník ovšem nastane nad růzností klávesnic, které jsou přizpůsobené jednotlivým národním jazykům. V našem prostředí se asi velmi těžko budou hledat internetové stránky například s japonskou doménou psanou v tradičních znacích. Proto by tedy o národní domény nemusel být příliš velký zájem, zejména u mezinárodních společností.

Mimo jiné se delegáti budou zabývat problematikou komunikace s vládními organizacemi pomocí internetu, projednáváním strategického plánu společnosti, a také ICANN představí své budoucí projekty. Pro účastníky se připravuje široké spektrum workshopů, a bude také vyčleněn prostor pro individuální konzultaci s pracovníky ICANNu, a to v několika světových jazycích.