Ministerstvo vydalo územní rozhodnutí pro nové bloky elektrárny v Dukovanech

Ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo územní rozhodnutí pro rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany. Podle úřadu umožní postavit až dva nové reaktory. Tento krok o den předešel uzávěrku na podávání nabídek do tendru na stavbu nového dukovanského bloku. Ministerstvo uvedlo, že to má být „pozitivní signál“ pro uchazeče.

O vydání územního rozhodnutí pro nový blok Jaderné elektrárny Dukovany požádal ČEZ – respektive jeho dceřiná společnost Elektrárna Dukovany II – počátkem června roku 2021. Původně o žádosti rozhodoval městský úřad v Třebíči, později ji předal ministerstvu průmyslu a obchodu. Bezmála po roce a půl je rozhodnutí na světě, přičemž ministerstvo označilo správní řízení za jedno z nejnáročnějších, která kdy vedlo.

„Ihned po převzetí dokumentace jsme se intenzivně věnovali prostudování všech podkladů a příloh. K řešení žádosti jsme využili maximální možné kapacity našich odborníků, abychom mohli rozhodnutí v rozumném termínu vydat,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Ministerstvo průmyslu a obchodu ujistilo, že územní rozhodnutí je v souladu s podanou žádostí a předloženou dokumentací. Týká se dvou nových jaderných zdrojů v lokalitě Dukovany, o nichž se zmiňuje aktualizovaná Státní energetická koncepce.

Samotný úřad označil vydání územního rozhodnutí za pozitivní signál pro uchazeče o stavbu nového bloku. Někdejší vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl dokonce vnímá územní rozhodnutí jako „naplnění podmínky pro uzavření jakýchkoli smluv s jakýmkoli dodavatelem“. Poukázal však na to, že ČEZ získal rozhodnutí s dvacetiminutovým zpožděním oproti harmonogramu stanovenému ve smlouvě firmy se státem – a není ještě vyloučeno, že proti rozhodnutí přijdou stížnosti nebo žaloby. 

„Devadesát procent námitek, které přijdou, aby zabránily právní moci, jsou námitky umělé. Musím říct, že řada těch, kteří si stěžují, jsou financováni ze zahraničí. Neříká se to dobře, ale (…) odpor, který vyhlásilo Rakousko i Německo, že budou všemi dostupnými prostředky blokovat jakoukoli výstavbu, je extrémní,“ řekl Míl ve vysílání České televize.

Jaroslav Míl o územním rozhodnutí pro Dukovany II (zdroj: ČT24)

Pro ČEZ rozhodnutí znamená pokračování v dalších licenčních a povolovacích řízeních. „Tímto krokem jsme úspěšně splnili další z milníků harmonogramu příprav. Současně je to i jasný signál pro všechny uchazeče v rámci probíhajícího tendru na výstavbu nových jaderných zdrojů, že povolovací proces je naplňován,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. ČEZ již má pro nový blok i souhlasné stanovisko EIA. 

V úterý je potom termín, do kterého mohou uchazeči o stavbu bloku podat finální nabídky. První nabídky v minulosti podaly francouzská EDF, korejská KHNP a severoamerický Westinghouse. ČEZ s nimi následně vedl vyjasňovací jednání a po něm všechny tři firmy vyzval k předložení finálních nabídek. Podle informací České televize všechny s další účastí v tendru počítají.

Nový blok dukovanské elektrárny by měl být hotov v roce 2036. Rozšíří současné jaderné zdroje v podobě dvou bloků v Temelíně, každý o výkonu přibližně tisíc megawattů a stávajících čtyř s výkonem 510 megawattů v Dukovanech. Vedle nových klasických reaktorů ČEZ připravuje také stavbu malých modulárních reaktorů. První z nich by měl vzniknout v Temelíně.