Microsoft urovnal 25 miliony dolarů obvinění z korupce v Maďarsku a dalších zemích

Americká softwarová společnost Microsoft v pondělí souhlasila, že zaplatí zhruba 25,3 milionů dolarů (576 milionů korun), aby urovnala obvinění z porušování zákona Spojených států namířeného proti korupci v zahraničí. Obvinění souvisejí s uplácením vládních představitelů v Maďarsku a dalších zemích.

Americké ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že dceřiná společnost Microsoftu v Maďarsku zaplatí 8,75 milionu dolarů jako součást mimosoudní dohody, ve které přijímá odpovědnost za nevhodné chování svých zaměstnanců. Informovala o tom agentura Reuters. 

Firma také souhlasila, že zaplatí téměř 16,6 milionů dolaru za urovnání civilního sporu s americkou Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) za svojí činnost v Maďarsku, Saúdské Arábii, Thajsku a Turecku, aniž by přiznala svoji vinu.

Microsoft na svých stránkách či sociálních sítích o sporu neinformoval. 

Podivná role prostředníků

Obě obvinění se týkala porušení federálního protikorupčního zákona. Maďarská divize Microsoftu podle SEC prodávala softwarové licence se slevou prostředníkům, od kterých je následně za plnou cenu kupovaly vládní úřady. Prostředníci prý peníze získané tímto způsobem používali mimo jiné k uplácení státních úředníků. Microsoft měl z této operace zisk  14,6 milionu dolarů, transakce probíhaly v letech 2013 až 2015.

V e-mailu zaslaném nyní zaměstnancům, uvedl – podle informací Reuters – prezident Microsoftu Brad Smith, že urovnání se týkalo chování zaměstnanců, které bylo úplně nepřijatelné. Dodal, že malý počet zaměstnanců zapojených do kauzy v Maďarsku už pro firmu dál nepracuje. „Tady není prostor ke kompromisu, když jde o etiku obchodování,“ napsal Smith.

SEC také objevila nevhodné dárky představitelům v Saúdské Arábii a Thajsku, prostřednictvím fondů spravovaných třetími stranami, a neobhajitelné slevy na některé transakce v Turecku.