Neapol – Italští kuchaři mají důvod k radosti. Právě jejich způsob přípravy pizzy získal oficiální uznání Evropské unie – takzvanou známku „tradiční zaručené speciality“. Pro pizzerie od New Yorku po Prahu to znamená, že pokud budou nabízet pizzu Napolitana, musejí dodržet přísná pravidla přípravy. Tento tradiční pokrm má již více než stoletou tradici a většina lidí si ho spojuje právě s Itálií a Neapolí.
Kvalitu neapolské pizzy bude chránit Brusel
„Udělení známky tradiční zaručené speciality je skvělá věc. Je to ocenění pro všechny šéfkuchaře,“ uvedl jeden ze spokojených neapolských výrobců pizzy. Po několika letech snahy se také zdejším kuchařům podařilo na Bruselu vymoci úředně ověřený punc originality.
Výroba podle přesných pravidel
Zisk této známky Italům nepřináší pouze ochranu jejich výrobku ze strany unie. Znamená to také, že aby pizza mohla být označena jako neapolská, musí být připravena specifickým způsobem. Při přípravě těsta, které nesmí být tlustší než 3 mm, se musí použít mouka z tvrdé pšenice a mořská sůl. Ozdobena může být výhradně nefalšovanou buvolí mozzarellou a rajčaty z plání pod Vesuvem. Péct se musí jedině v peci na kameni, kde plápolá dubové dřevo.
Legenda říká, že první pravá pizza spatřila světlo světa právě v Neapoli na začátku 18. století. A slavnou „margheritu“ poprvé neapolští kuchaři stvořili v roce 1889. Jméno nese po královně Margheritě Savojské a barevně drží národní barvy sjednocené Itálie. Červenou po rajčatech, bílou po mozzarelle a zelenou po bazalce.