Kobra zasahuje kvůli nezdaněnému tabáku, jedna z firem patří kandidátovi ANO

Praha - Policejní útvar Kobra dnes zasahoval na přibližně třiceti místech po celém území republiky kvůli daňovým únikům při obchodech s tabákovými výrobky a alkoholem. Podle mluvčí Generálního finančního ředitelství Jitky Ježkové měla státu vzniknout škoda v řádu stovek milionů korun. Celní správa prohledala i svitavský sklad firmy Qanto, jejímž majitelem je Stanislav Vodička, desátý muž na kandidátce hnutí ANO a svitavský zastupitel. O zásahu s krycím názvem River informovaly jako první Hospodářské noviny. Policie už zadržela 13 osob.

Kobra se tentokrát zaměřila na obchod s tabákem a alkoholem (zdroj: ČT24)

„Od dnešního rána zasahuje protikorupční policie, finanční správa a celní správa na celém území republiky. Provádíme úkony trestního řízení v souvislosti s obchodem s tabákovými výrobky,“ uvedl bez dalších podrobností mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

„Není určeno, že dnes tato akce skončí, je možné, že i zítra bude akce s krycím názvem River pokračovat,“ dodala mluvčí Celní správy Martina Kaňková. Zadrženým lidem hrozí obvinění mimo jiné z krácení daní. Podrobnosti chce policie sdělit ve čtvrtek.

Ve skladu firmy Qanto měla podle informací České televize ráno zasahovat Kobra, kterou potom vystřídali celníci. Údajně má jít o pašování cigaret. Policie na místě zajistila řadu dokumentů včetně služebního automobilu. Majitelem firmy je svitavský zastupitel Stanislav Vodička, který v komunálních volbách kandiduje za hnutí ANO. V říjnu 2012 neúspěšně kandidoval za Stranu soukromníků do Senátu.

Skupina pro boj proti velkým daňovým únikům, takzvaná Kobra, funguje od poloviny června. Tvoří ji policisté, celníci a specialisté finanční správy, kteří dříve pracovali samostatně a nyní si mohou vyměňovat informace.

V létě oznámili první úspěchy týmu, a to odkrytí daňových úniků při fiktivních obchodech s nanodisky za 269 milionů, v oblasti reklamy za 289 milionů a s pohonnými hmotami za 650 milionů korun. V září Kobra uvedla, že ve Zlínském kraji odkryla daňový únik při obchodování s toaletním papírem, papírovými ubrousky a utěrkami se škodou nejméně 25 milionů korun.

„Spolupracuji s českými daňovými úředníky a s českými celníky. Myslím, že se s těmito problémy dobře potýkají. Jsou to problémy, kterým čelí všude na světě. Hovoříme tady o organizovaném mezinárodním zločinu,“ říká o boji proti daňovým únikům Nicholas Ilett, ředitel vyšetřovací sekce OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům).

Ilett: České úřady zvolily proti daňovým podvodům dobrý postup (zdroj: ČT24)