Japonská centrální banka odkoupí od komerčních bank akcie za miliardy

Tokio - Bank of Japan připravila další opatření, které má zabránit bujení finanční krize. Banky chce zbavit akcií problémových firem se špatným ratingem. Celkově chce na odkup cenných papírů, který potrvá až do dubna 2010, vynaložit bilion jenů (v přepočtu asi 245,6 miliardy korun).

Japonská centrální banka bude pro odkup vybírat akcie společností, jejichž úvěrový rating činí BBB-, nebo je dokonce ještě horší. Cenné papíry chce banka držet minimálně do března 2012.

Krok centrální banky má přimět komerční bankovní instituce, aby začaly znovu poskytovat úvěry. Možnosti bank půjčovat peníze značně omezil propad cen akcií, který poškodil bilance bankovních domů. Firmy, zvláště ty menší, které jsou klíčovými dodavateli velkých korporací a na celkové zaměstnanosti Japonska se podílejí zhruba 70 procenty, teď nemají v podstatě žádnou šanci získat úvěr. Nedostatek kapitálu jim ztěžuje podnikání a prohlubuje tlak na ekonomiku, která se i bez toho propadla do recese.


Japonsko již má s odkupem akcií bohaté zkušenosti. Centrální banka ho prováděla také v letech 2002 až 2004, kdy bojovala s rozsáhlou bankovní krizí. Celkově v tomto období odkoupila akcie v hodnotě 201,8 miliardy jenů. Odkoupených cenných papírů se začala zbavovat v říjnu 2007, o rok později ale prodej zastavila kvůli krachu americké investiční banky Lehman Brothers. Ten loni v září na plné obrátky roztočil světovou krizi finančního sektoru.