Inspekce zakázala sójovou omáčku a zadržela kamion s želé

Praha - Na černou listinu Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se dostala sójová omáčka z Chin-su, kterou do Česka z Vietnamu dováží firma DALAT. Důvodem je vysoký obsah karcinogenních látek v omáčce, který téměř čtyřnásobně převyšuje povolené limity.

Vzhledem k dlouhé době trvanlivosti mohou mít spotřebitelé zboží stále doma, inspekce proto nedoporučuje omáčku konzumovat. Zdravotní riziko ale hrozí až při dlouhodobé konzumaci většího množství této omáčky.

Inspekce se o riziku výskytu omáčky s karcinogenní látkou na českém trhu dozvěděla prostřednictvím evropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva. "Následná kontrola v provozovně společnosti DALAT potvrdila, že informace jsou pravdivé.

Nebezpečné želé

SZPI dnes také zadržela kamion, který do Česka vezl jiný vietnamský výrobek. Je jím želé v plastových kelímcích, které je možnosti vdechnutí považováno za nebezpečné. Riziko ještě zvyšuje želírovací látka karagenan, která je pro podobné výrobky zakázaná. Prodej želatinových cukrovinek ve tvaru minipohárků s karagenanem zakázala i Evropská komise.

Želatinové pohárky, které do země dováží firma TY ASIA FOOD z Prahy, jsou nebezpečné zejména pro malé děti. „Nebezpečí je způsobeno kombinací různých rizikových faktorů, především tvaru, velikosti a způsobu konzumace, kdy se želatina z plastového pohárku do úst překlápí nebo nasává. Případné vdechnutí pak může vyvolat záchvaty kašle či přímo dušení. Kvůli aditivním látkám, jako je karagenan, se želatina v ústech hůře rozpouští, což riziko ještě zvyšuje,“ vysvětlila mluvčí inspekce Martina Šmídtová.