Halloween rok od roku plní více pokladen amerických obchodníků

New York - Na vánoční nákupy je sice ještě brzo, ale miminálně v USA se do obrátek dostává utrácení před Halloweenem. A očekává se, že americké domácnosti v souvislosti s tímto svátkem utratí až osm miliard dolarů. Vyplývá to z průzkumu americké Narodní maloobchodní federace. Tamní obchodníci se proto můžou těšit na výrazně vyšší tržby.

Halloween, který připadá na 31.10., je rok od roku populárnější. Letos ho má slavit 170 milionů Američanů. Ti nakupují sladkosti, kostýmy a nejrůznější doplňky. Z této euforie těží především americké maloobchodní řetězce. 

Jaroslav Brychta, analytik X-Trade Brokers:

„Podle mého názoru Halloween zrovna není úplně nejzajímavější pro maloobchodní řetězce. Rozhodně nejzajímavějšími svátky jsou Vánoce, což krásně vyplývá i z prosincových prodejů, které jsou až o pětinu větší, než je průměr za dalších 11 měsíců.“

  • Halloween autor: Marc O´Sullivan, zdroj: Isifa/Rex features
  • Halloween autor: Mood Board, zdroj: Isifa/Rex features

Nejvíc peněz přitom vydělají prodejcům kostýmy. Průměrný Američan za ně utratí přes 30 dolarů. Obchody se proto snaží rozšiřovat nabídku o nové masky, barevné podkolenky nebo nové druhy sladkostí. 

„Když jsme byli mladí v Americe my, tak jsme neměli peníze, ani trh s kostýmy neexistoval. Takže jsme museli něco vymyslet. Zatímco teď si každý jde někam koupit nějakou masku,“ říká americký novinář Erik Best. 

Ani čtyřnozí mazlíčci nezůstávají v zámoří stranou. Lidé jim kupují kostýmy, za které jsou schopni utratit nemalé peníze. Podle průzkumu na nich obchody vydělají dalších 370 milionů dolarů.

Halloveen je trhák pro maloobchodníky (zdroj: ČT24)