Evropské akcie klesly nejníže za dva roky, oslabuje i Dow Jones v USA

Evropské akcie ve čtvrtek sestoupily nejníže od roku 2016. Důvodem jsou přetrvávající obavy investorů ze zpomalování růstu světové ekonomiky a z obchodních sporů mezi Spojenými státy a Čínou. Dolů po středečním prudkém růstu zamířily rovněž akciové trhy ve Spojených státech a obavy z vývoje globální ekonomiky táhnou dolů i ceny ropy.

Panevropský akciový index STOXX 600 se ve čtvrtek dostal na nejnižší úroveň od listopadu 2016. Obchodování uzavřel s poklesem o 1,69 procenta na 329,58 bodu. Od začátku letošního roku ztrácí už více než 15 procent. Je tak na cestě k nejhoršímu celoročnímu výkonu od roku 2008, napsala agentura Reuters.

Náladu na akciových burzách ve čtvrtek ovlivnila zpráva, že zisky čínských průmyslových společností v listopadu zaznamenaly první pokles za téměř tři roky. To posílilo obavy ohledně vývoje světové ekonomiky.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, vykazoval krátce před 19:00 SEČ pokles zhruba 1,8 procenta. Ve středu přitom vzrostl o téměř pět procent na 22.878,45 bodu. Poprvé v historii si tak během jednoho dne připsal více než tisícovku bodů.

Ke čtvrtečnímu poklesu amerických akcií přispěly neuspokojivé údaje o prosincovém vývoji spotřebitelské důvěry ve Spojených státech. Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně a snaží se podle nich odhadnout vývoj spotřebitelských výdajů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Akciové trhy stahují i cenu ropy

Ceny ropy ve čtvrtek táhnou dolů obavy z vývoje globální ekonomiky a z nadbytku suroviny na trhu. Během předešlého obchodování si přitom ropa připsala osm procent. Kolem 18:00 SEČ zeslábla severomořská ropa Brent o 3,2 procenta a barel se prodával za 52,72 dolarů. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela asi 2,8 procenta na 44,92 dolaru za barel.

Ve středu ropa zareagovala na růst amerického akciového trhu poté, co se administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa pokusila povzbudit důvěru investorů. Ve čtvrtek ale akciové trhy klesají a stáhly s sebou i ropu.