Ekonomika meziročně vzrostla o 2,3 %, rostou i ostatní země EU

Praha - Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostla o 0,3 procenta, meziročně je hrubý domácí produkt vyšší o 2,3 procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ) v předběžném odhadu. V Německu, které je pro ČR největším obchodním partnerem, se HDP podle spolkového statistického úřadu za tři měsíce do září zvýšil podle prvních odhadů o 0,1 procenta. Francouzská ekonomika stoupla ve 3. čtvrtletí o 0,3 procenta proti předešlému kvartálu a ekonomika Slovenska ve 3. čtvrtletí stoupla o 0,6 procenta proti předešlému kvartálu, kdy rostla stejným tempem.

Růst české ekonomiky je mírně za očekáváním analytiků, kteří předpovídali, že meziročně hospodářství stouplo o 2,5 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,4 procenta. K příznivému vývoji ekonomiky přispěla podle statistiků zejména odvětví zpracovatelského průmyslu, kde se výrazně dařilo výrobě dopravních prostředků, chemických látek a chemických přípravků.

Naopak v sektoru finančního zprostředkování hrubá přidaná hodnota dál klesala. Kvůli tomuto vývoji ekonomiky snižují analytici odhady celkového letošního HDP, který by měl dosáhnout 2,3 %, což znamená o 0,2 % nižší růst, než se očekává. Nemyslí si to všichni, právě lehce lepší výsledky eurozóny by podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera mohly udržet růst na původních 2,5 %.

  • „Podle výsledků třetího čtvrtletí Česko nadále patří do skupiny meziročně nejrychleji rostoucích ekonomik v EU. Tempo růstu je nicméně proti odhadům mírným zklamáním a vypovídá o tom, že česká ekonomika nezůstala imunní vůči známkám slabosti u našich obchodních partnerů,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.
  • „Firmám rostou zakázky a tak jsou ochotné více nabírat. Růst HDP se tak viditelně promítá do celé ekonomiky a na konečné spotřebitele. Poslední čtvrtletí bude náročnější udržet takové tempo růstu,“ uvedl analytik Home Credit Michal Kozub.

„Dobrou zprávou je i domácí poptávka, kdy klesá nezaměstnanost, to znamená, že rostou domácnostem reálné příjmy, mají více na to, aby mohly utrácet a utrácejí, a to také pomáhá,“ dodává Jaroslav Brychta, analytik z X-Trade Brokers. 

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí stoupla o 0,1 procenta

Německá ekonomika se ve třetím čtvrtletí zřejmě těsně vyhnula recesi. Hrubý domácí produkt se za tři měsíce do září zvýšil podle prvních odhadů o 0,1 procenta po poklesu v předešlém kvartálu. V meziročním srovnání stoupla německá ekonomika za tři měsíce do září předběžně o 1,2 procenta, a zrychlila tak tempo růstu z 1,0 procenta ve druhém čtvrtletí. Výsledek je lepší než očekávání analytiků, kteří předpokládali, že meziročně bude ekonomika stagnovat. Německo má v eurozóně největší ekonomiku, na které je mimo jiné závislá i řada českých firem.

„Evropa jakžtakž roste, víc, než se čekalo,“ uvedl analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank. Podle něj se víc otazníků vztahuje k evropské než české ekonomice. Záleží na tom, jestli opatření Evropské centrální banky na podporu růstu zafungují. „Jsme v momentě, kdy vidíme expanzi české ekonomiky, pomůže tomu i uvolněnější fiskální politika, ale pokud by nedošlo k oživení německé ekonomiky, tak budeme mít velké problémy s růstem,“ řekl Brožka. 

Francouzská ekonomika stoupla ve třetím čtvrtletí o 0,3 procenta

Francouzská ekonomika stoupla ve třetím čtvrtletí o 0,3 procenta oproti předešlému kvartálu, kdy se podle upravených dat hrubý domácí produkt snížil o 0,1 procenta. Podle původních dat francouzská ekonomika ve druhém čtvrtletí stagnovala. Vláda v Paříži odhaduje, že v celém letošním roce domácí ekonomika stoupne o 0,4 procenta. Ministr financí Michel Sapin uvedl, že vládní odhad letošního celoročního růstu je „potvrzen“. Ekonomická aktivita však zůstává nadále „velmi slabá“.

Slovenská ekonomika ve 3. čtvrtletí udržela tempo růstu na 0,6 %

Slovenská ekonomika ve třetím letošním čtvrtletí stoupla po očištění o sezonní vlivy proti předchozím třem měsícům o 0,6 procenta. Stejným tempem rostla po zpřesnění údajů i v předchozích třech čtvrtletích. V meziročním srovnání exportně orientované slovenské hospodářství stouplo ve třetím čtvrtletí podle sezonně neupravených údajů o 2,4 procenta po zpřesněném růstu o 2,6 procenta ve druhém čtvrtletí. Vývoj byl v souladu s odhady analytiků. Ekonomický růst přispěl ke zvýšení zaměstnanosti, která ve třetím čtvrtletí proti stejnému období minulého roku na Slovensku stoupla o 1,4 procenta. Slovenské ministerstvo financí v poslední prognóze z letošního září ponechalo odhad růstu domácí ekonomiky na tento rok na 2,4 procenta.

Tempo růstu polské ekonomiky meziročně brzdí, dál je vysoko nad průměrem

Polská ekonomika zpomalila ve třetím čtvrtletí meziroční tempo růstu na 3,3 procenta. Dnešní předběžný odhad tamního statistického úřadu výrazně překonal očekávání ekonomů, kteří očekávali horší situaci. V mezičtvrtletním srovnání růst největší středoevropské ekonomiky zrychlil na 0,9 procenta z tempa 0,7 procenta ve druhém kvartálu.

„Stále se zahraničním trhům ještě relativně daří. Do budoucna navíc existuje docela reálná šance, že ten nedávný výrazný propad cen ropy a tak dále přispěje k růstu reálných příjmů domácností v těch daných ekonomikách,“ říká Jaroslav Brychta z X-Trade Brokers.