Ekonomický výhled je optimistický. Dosavadní růstový model se ale vyčerpává, říká Král z ČNB

Petr Král hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Výhled ekonomického vývoje na příštích několik let vypadá poměrně optimisticky, a to jak v Česku, tak i v zemích, které jsou důležitými obchodními partnery, uvedl v Interview ČT24 náměstek ředitele měnové sekce v České národní bance Petr Král. I když v krátkodobém horizontu podle něj v Česku není moc negativních signálů, v delším výhledu je to jiné. Dosavadní růstový model, který byl založen na přílivu přímých zahraničních investic, se totiž vyčerpává s tím, jak česká ekonomika bohatne a rostou mzdy, zmínil.

„Náš aktuální výhled počítá pro letošní rok s růstem HDP v rozsahu 3,6 procenta, což je výrazné urychlení oproti loňskému roku, a nad hladinou tří procent by se růst české ekonomiky měl udržet i v následujících dvou letech,“ podotknul Král z ČNB. Banka svou prognózu zlepšila nedávno, ještě v květnu odhadovala letošní růst pouze 2,9 procenta.

Odhad růstu HDP podle ČNB
Zdroj: ČT24

„Jak USA, tak západní Evropa se vydávají cestou robustního ekonomického růstu. Zatím se ne zcela projevuje v urychlení cenového vývoje, respektive souvisejících ekonomických veličin, jako například mezd. Proto ECB pokračuje ve svém programu kvantitativního uvolňování. Naproti tomu USA už jsou ve fázi, kdy začaly zpřísňovat měnové podmínky, protože jejich ekonomika se výrazným způsobem oživila již v reakci na jejich výrazné monetární stimuly z let 2009 až 2012,“ dodal.

Je ovšem otázka, jestli lze případnou krizi, jaká na svět udeřila před téměř deseti lety, odhadnout. „Přijde-li nečekaný šok odněkud z ciziny nebo ze sféry, kde to není signalizováno dopředu, tak to žádná ekonomická analýza není schopna předpovídat. Jsou ale signály o tom, že se klima zhoršuje nebo zlepšuje, že se někde hromadí problémy v bankovním sektoru, ve fiskální oblasti a podobně. Tyto varovné signály nebo potenciálně pesimistické zprávy ale nyní chybí,“ přiblížil Král.

Ekonomika se nachází mírně nad svým potenciálem, odhaduje ČNB

Upozorňuje ale na směřování české ekonomiky v delším horizontu. Dosavadní růstový model se totiž podle něj vyčerpává. „Byl založen na přílivu přímých zahraničních investic, které zde budovaly kapacity na zelené louce, ve zpracovatelském průmyslu, exportně orientované, těžily z výborné geografické polohy, z dobře vzdělané, technicky kvalifikované pracovní síly a z levné pracovní síly,“ popsal.

Jenomže tuzemská ekonomika bohatne a zvyšuje se mzdová hladina. „V aktuální fázi není model udržitelný ani z hlediska trhu práce. Případné nové kapacity, které by tady chtěli zahraniční vlastníci budovat, už nejsou schopni obsadit novou pracovní silou, protože není kde brát. Nezaměstnanost v mezinárodně srovnatelném měřítku je kolem tří procent, je to nejnižší míra v Evropě. Není možné stavět další provozy na zelené louce,“ uvedl Král.

Tak nízká nezaměstnanost, jakou má nyní Česko, je podle něj dobrá v cyklickém smyslu. „Je lepší mít využité ekonomické zdroje a produkční kapacity na plnou úroveň. Odhadujeme, že se ekonomika dokonce nachází mírně nad svým potenciálem, vidíme určité známky lehkého přehřívání,“ řekl.

„Podniky musí do budoucna uvažovat, že stávající nebo rostoucí objem produkce budou muset realizovat se stejným počtem lidí, nebo dokonce menším, takže budou muset začít nahrazovat lidskou práci automaty, roboty, technologickými inovacemi,“ doplnil.

Král si pak všímá i toho, že má česká fiskální politika tendenci působit procyklicky. „V uplynulých letech vždycky brzdila ekonomiku, kde to nebylo úplně nejvhodnější a kde ekonomika sama měla problémy a bývala by uvítala nějaký stimul. Naopak v některých situacích ekonomiku popoháněla, přestože to nebylo nutné, ekonomika jela jako namazaný stroj. Máme někdy pocit, že se procyklický charakter fiskální politiky v českých zemích zabydlel bez ohledu, která vláda je zrovna u moci,“ prohlásil.