Nezaměstnanost v červenci stoupla. Podívejte se, jak je na tom váš okres

Nezaměstnanost v červenci po předchozím pětiměsíčním poklesu vzrostla na 4,1 procenta z červnových čtyř procent. Analytici však upozorňují, že jde o sezónní výkyv a není projevem horšícího se stavu trhu práce. Lidí bez práce bylo 303 074, což je nejnižší číslo za červenec od roku 1997. Loni v červenci byla nezaměstnanost 5,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Úřad práce ČR.

„V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence Úřadu práce ČR a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

V menší míře se podle ní do evidence uchazečů o zaměstnání začali hlásit i čerství absolventi škol. Prozatím ale nezaměstnanost výrazně neovlivňují, příchod hlavní vlny očekáváme v září, dodala. Absolventi nicméně mohou podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy firmám výrazně pomoci.

„Pomoci můžou a myslím si, že o ně bude obrovský zájem. Koneckonců v tuto chvíli jsou si firmy nuceny vybírat absolventy již během studia a mnozí ze zaměstnavatelů to také tak dělají. V tuto chvíli však nejsou firmy schopny obsadit už dvě stě tisíc pracovních míst, a to znamená, že pouze absolventy se to nepokryje,“ konstatuje Špicar.

V mezinárodním srovnání měla ČR podle evropského statistického úřadu Eurostat za červen nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii.

Volných míst dál přibývá

Počet volných pracovních míst stoupl meziměsíčně i meziročně, v červenci přesáhl 188 tisíc. 

Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel uvedl, že se nadále snižuje podíl uchazečů na jedno pracovní místo (1,6 uchazeče), i když už se nyní nachází na svém historickém minimu.  Hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler v této souvislosti uvedl, že vytvoření dalšího historického maxima v počtu těchto míst dokládá, že poptávka po práci se nadále zvyšuje. 

Nezaměstnanost mírně vzrostla (zdroj: ČT24)

„Nezaměstnanost v Česku již naráží na své limity a již nemůžeme očekávat její další výrazné poklesy. Pokračující snižování míry nezaměstnanosti vytváří v ekonomice tlaky na zvyšování mezd,“ dodal Zeisel. 

Červencový nárůst nezaměstnanosti je spojen s tradiční sezónností, z pohledu čísel očištěných o tyto vlivy by však míra nezaměstnanosti dále mírně klesla.
Jakub Seidler
hlavní ekonom ING Bank

Seidler dodal, že vývoj ekonomiky snižuje nezaměstnanost v letošním roce nad očekávání rychle. „Trh práce se tak dostává do velmi napjaté situace, což by mělo vést k dalšímu růstu mezd, v letošním roce čekáme jejich zrychlení o více než 6 procent,“ uvedl.

Podle Špicara výdělky stoupají a souhlasí, že určitě je pro zaměstnavatele navyšování mzdy tím nejúčinnějším způsobem, jak najít nové zaměstnanace nebo motivovat ty, které už mají, aby zůstali.

„Bohužel však ani zvyšující se mzda u některých zaměstavatelů, kdy v některých sektorech nárůsty dosahují třeba i deseti procent, a tedy mnohem více než jim roste produktivita, což dlouhodobě může být pro ně nebezpečné, tak pro mnoho lidí není tohle dostatečná motivace se například stěhovat na druhý konec republiky, kde je pro ně práce. Nebo na českém trhu práce chybí některé profese, kvalifikace, což znamená, že bez ohledu na výši nabízeného platu pro nástrojáře je téměř nemožné je v Čechách získat,“ říká Špicar.

Nezaměstnanost
Zdroj: ČT24

Blízko úrovně čtyř procent by se míra nezaměstnanosti měla pohybovat i v dalších měsících, výše se v důsledku působení sezónních faktorů podívá až v samotném závěru letošního roku, sdělil hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.  Statistika podle něho potvrzuje, že „hlad zaměstnavatelů po pracovní síle,“ trvá. 

Neustále přibývá volných pracovních míst (zdroj: ČT24)

Za celý letošní rok  by podle ekonoma měla průměrná míra nezaměstnanosti činit 4,4 procenta či dokonce méně, když v roce 2016 činil průměr 5,5 procenta. Jáč se domnívá, že další pokles lze čekat i v příštím roce, nicméně tempo poklesu nezaměstnanosti se už bude zpomalovat, neboť tuzemský trh „je již značně vysátý“. Za celý rok 2018 by tak průměrná míra nezaměstnanosti mohla klesnout zhruba na úroveň 4,1 či 4,2 procenta. 

Český průmysl, potažmo česká ekonomika, která je na průmyslu vůbec nejvíce závislá ze zemí EU, naráží na strop, který je právě daný ať už omezeností výrobních kapacit nebo nedostatkem lidských zdrojů. Je to nešťastné z toho pohledu, že nejsme schopni konjunkturu maximálně využít, podniky nejsou schopné vytvořit určité rezervy, které by v příštích letech, kdy dojde k recesi, mohly využít. A my víme, že hubenější léta přijdou.
Radek Špicar
viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

Přiznivý je i regionální vývoj

Trh práce podává historicky excelentní vývoj i v regionálním členění, neboť v žádném z okresů ČR nepřesahuje míra nezaměstnanosti úroveň deseti procent (nejvyšší je v Karviné: 9,6 procenta), což s výjimkou posledních několika měsíců je v novodobé historii ČR stav ojedinělý, zdůraznil hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. 

Odhadl, že s příchodem podzimu zamíří míra nezaměstnanosti pod úroveň čtyř procent a svého letošního „dna“ dosáhne v listopadu.