E.ON od dubna zdraží plyn skoro o 3 procenta

České Budějovice - Společnost E.ON, která na jihu Čech zajišťuje dodávky plynu pro zhruba 110 tisíc zákazníků, zvýší ceny zemního plynu pro druhé čtvrtletí v průměru o 2,8 procenta. Ceny ale porostou také u konkurence. Už v pátek oznámil zdražení cen největší dodavatel plynu - skupina RWE. Ceny plynu jejím zákazníkům vzrostou o 2,9 procenta. Pražská plynárenská zvýší ceny od dubna průměrně o dvě procenta.

„Důvodem je postupné navyšování cen ropy a ropných derivátů a posilování kurzu amerického dolaru vůči české koruně,“ uvedl důvody, které vedou ke zdražování plynu, mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. Pro domácnosti, které na plynu vaří, to podle něj představuje měsíčně zvýšení cen řádově v korunách, pro ty, kteří plyn používají k vaření i k vytápění, jsou to řádově desetikoruny.

„Za pět uplynulých kvartálů jsme ceny snižovali, a teď už nemáme žádné další rezervy, které by nám umožnily ceny dál snižovat nebo držet na nějaké nižší úrovni,“ dodal Vácha. Cena komodity podle něj vzrostla v průměru o 4,9 procenta. Naposledy E.ON ceny zvyšoval k 1. říjnu 2008.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Většinu zákazníků v Česku zásobuje plynem společnost RWE. E.ON dodává plyn domácnostem na jihu Čech a v Praze a okolí je nejsilnějším dodavatelem Pražská plynárenská. Od roku 2007 je ale trh s plynem otevřený, a každý si tedy může kupovat plyn, od koho chce a nezávisle na tom, v jakém regionu bydlí.

Zatímco před rokem se cena ropy pohybovala kolem čtyřiceti pěti dolarů za barel, nyní se blíží hranici osmdesáti dolarů. Dodavatelé započítávají aktuální cenu s půlročním zpožděním. Proto podle nich půjde i v dalších měsících cena plynu nahoru.

Největší obchodníci s plynem
Zdroj: ČT24