Dluhy evidované sdružením SOLUS přesáhly 11 miliard

Praha – Dlužníci evidovaní v systému Sdružení na ochranu leasingu a úvěrů spotřebitelům (SOLUS) dluží téměř 11,3 miliardy korun. Za posledních 7 měsíců vzrostly pohledávky zhruba o 2,8 miliardy korun. O 53 procent se ale také zvýšil počet dotazů na ověření platební morálky potenciálních klientů. Celkem jich sdružení vyřídilo 3,012 milionu.

SOLUS shromažďuje údaje o dlužnících ve dvou systémech – Registru FO, kde jsou vedeny záznamy o běžných spotřebitelích, a Registru IČ, který uchovává údaje o nesplacených pohledávkách za podnikateli a právnickými osobami. Podmínkou pro zanesení údajů do příslušného registru je nesplnění závazků vůči některému ze členů sdružení.

Mezi členy organizace, kteří mohou využívat možnosti registru SOLUS, v současnosti patří 25 společností. „Služeb naší společnosti využívají zejména mobilní operátoři jako je T-Mobile, O2 či Vodafone nebo bankovní domy - Komerční banka, ČSOB – a nebankovní finanční instituce, jako je Cetelem nebo Homecredit,“ upřesnil v rozhovoru pro ČT24 tajemník sdružení Jan Stopka

V současnosti obsahuje systém SOLUS 907 záznamů o 582 tisících spotřebitelů, kteří měli v uplynulých třech letech problém se splácením dluhů. „Ne všichni lidé, kteří mají záznam v registru jsou klasičtí neplatiči. Někteří pouze jednou či dvakrát nesplatili nějakou splátku, mají tedy spíše nepořádek ve svých financích, ale nejsou typickými dlužníky,“ nastínil analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.