ČNB: Česká ekonomika nejprve zrychlí, pak přibrzdí

Praha - Česká národní banka (ČNB) zvýšila ve své nové prognóze odhad růstu tuzemské ekonomiky v letošním roce na 4,7 procenta z předchozích 4,1 procenta. V roce 2009 ale hospodářství oproti původní předpovědi zpomalí, poroste pouze čtyřprocentním tempem. ČNB rovněž předpokládá ještě v průběhu letošního roku snížení úrokových sazeb.

„Ke zpomalení růstu ekonomiky dojde později, než jsme předpokládali. Není to ovšem zásadní změna a po roce 2009 dojde opět k akceleraci ekonomické aktivity,“ okomentoval zveřejněné odhady guvernér centrální banky Zdeněk Tůma. Údaje ČNB se zvláště v dlouhodobém výhledu liší od prognózy, kterou zveřejnilo v uplynulých týdnech ministerstvo financí. Pro rok 2009 počítá s růstem hrubého domácího produktu o 5,1 procenta, zatímco centrální banka hovoří pouze o 4 procentech.   

Předpověď ČNB je pro českou ekonomiku příznivá i v oblasti vývoje inflace. Na počátku příštího roku by měly ceny růst v průměru o 2,9 procenta, zatímco letos v lednu to bylo 7,5 procenta.      

Společně se snižováním inflačních očekávání by měly klesat i úrokové sazby. Již koncem roku by se hlavní úroková sazba, která je nyní na 3,75 procentech, měla dotknout tříprocentní hranice.  

Tůma ale varoval, že se prognózy mohou ještě změnit. „Nejistoty dále přetrvávají, mlha zůstává,“ uvedl. Nejistotu zvyšují především vyšší promítnutí nákladových šoků do cen a inflačních očekávání a větší rozložení reakce ekonomiky na změny měnových podmínek v čase. Pochybnosti panují ale také kolem vývoje měnového kurzu, situace na trhu práce a vnějšího prostředí.