Čína chce přes 5G vyvážet digitální autokracii, tvrdí šéfka americké Sněmovny reprezentantů

Šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová v pátek na mnichovské bezpečnostní konferenci evropské země důrazně varovala před spoluprací s čínskou telekomunikační firmou Huawei při výstavbě sítě páté generace (5G). Čína chce podle ní vyvážet digitální autokracii. Peking v pátek na konferenci tvrdě kritizovali také američtí republikánští senátoři Mitt Romney a Lindsey Graham.

Povolit Huawei účast na budování evropských sítí 5G by bylo „vybrat si autokracii před demokracií,“ zdůraznila demokratka Pelosiová. V této věci se shoduje s republikánským prezidentem Donaldem Trumpem, kterého jinak často kritizuje. Pelosiová stejně jako současná administrativa považuje Huawei za hrozbu pro americkou národní bezpečnost.

„Huawei je ohrožením pro Spojené státy,“ prohlásil také senátor Lindsey Graham, podle něhož tato firma ani Čína nehrají podle pravidel. Země, které se rozhodnou pro Huawei, podle něj „spálí hodně mostů“.

Tvrdě kriticky vůči Pekingu se dnes v bavorské metropoli vyjádřil i Mitt Romney, který tento měsíc jako jediný senátor Republikánské strany hlasoval pro sesazení Trumpa z funkce. Čína si podle něj osvojila „kovbojský kapitalismus“ a americký prezident postupuje správně, když je vůči ní tvrdý. Spojené státy i další země ale podle Romneyho musí ještě ujít dlouhou cestu, aby zastavily čínskou „predátorskou“ politiku.

Spojené státy Huawei viní z krádeží technologií a možné špionáže pro Peking. O tom, zda firmě povolit účast na výstavbě infrastruktury pro 5G, se diskutuje v řadě evropských zemí.

Omezený podíl na tvorbě nejmodernější komunikační infrastruktury čínské společnosti umožní Británie. Vyloučena z výstavby 5G není ani v Německu, a to navzdory varování zdejších tajných služeb.

Čínský technologický gigant je největším výrobcem telekomunikačních zařízení a druhým největším výrobcem chytrých telefonů na světě. Obvinění ze strany Washingtonu odmítá.