České brambory došly, musí je nahrazovat dovoz. Ten je ale dražší

Události: Obchody bez českých brambor (zdroj: ČT24)

V obchodech se nedají koupit české brambory. Kvůli loňskému suchu jich bylo méně než jindy a už došly. Tuzemskou produkci tak musí nahrazovat drahý dovoz. Kilogram brambor nyní vyjde i na víc než 20 korun.

Takovou situaci v posledních padesáti letech nezažil ani jeden z největších českých producentů brambor. Společnost Havlíčkova Borová zemědělská a. s. nemá co prodávat. 

„Je to první rok, kdy v této době už tady nejsou brambory. Vždycky tady byly brambory až třeba do poloviny května, když jsme vyskladňovali poslední,“ uvádí za firmu Jiří Zvolánek. 

Čeští pěstitelé už mají v podstatě vyprodáno, většina brambor se dováží, řekl pak nedávno agentuře ČTK předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. 

Sklizeň brambor
Zdroj: ČT24

V Havlíčkově Borové začnou sázet až příští týden.  Nyní zbavují pole kamení a připravují si řádky. Mnohem dál už jsou na jižní Moravě a předstih hlásí i střední Čechy. Na pulty obchodů se první rané brambory dostanou nejdříve v květnu. Do té doby se musejí zákazníci v obchodech spokojit pouze se zbožím ze zahraničí.

Česká republika si s vlastními bramborami nevystačí

„Propad (sklizně) byl celoevropský, tomu je poplatná cena v maloobchodě,“ uvedl předseda bramborářského svazu k aktuální situaci. Vysoké zásoby podle něj už nejsou ani v Německu, brambory lze vozit z Nizozemska či z Francie. „Je to větší vzdálenost a budou tam větší náklady na dopravu,“ uvedl. Do Evropy už ale také plynou nové brambory z Egypta. Jejich cena je zatím vysoká, ale postupem týdnů bude klesat, řekl Králíček.

Ovšem ani vyšší výsadba nezmění to, že v Česku panuje v oblasti brambor nesoběstačnost, míní Tomáš Bohuslav z Českého bramborářského svazu. „Čeští bramboráři nevyřeší to, jestli bude brambora v Česku drahá, bude to dál ovlivňovat obrovský trh západní Evropy,“ dodal.

  • Brambor se loni v ČR sklidilo 583 560 tun, meziročně jejich produkce podle Českého statistického úřadu klesla o víc než 15 procent.
  • Jde o celkový objem brambor včetně sadby a hlíz na výrobu škrobu.
  • Zdroj: ČTK

 V obchodech se brambory prodávají mezi 14 až 18 korunami za kilogram. Výjimkou nejsou ani ceny přes 20 korun, většinou u balených brambor. Ty zahraniční jsou totiž dražší. Anglické bývají za 19, německé za 20 korun. „Od Nového roku už to začalo razantněji stoupat a v nynější době je vůči loňskému jaru o 100 procent vyšší cena,“ řekl vedoucí prodejny Terno Coop Jihlava Petr Kostka. 

Tomáš Bohuslav k situaci na trhu s bramborami (zdroj: ČT24)

Sucho příčinou růstu cen

Cena zemědělských výrobců byla podle Českého statistického úřadu  letos v únoru u brambor meziročně vyšší o 55 procent. Zpracovatelům ve velkém podle Králíčka pěstitelé prodávali kilogram naposledy za sedm, osm korun. „Ale to bylo v době, kdy ještě ty brambory měli,“ uvedl.

„Loňské sucho ovlivnilo výnos brambor, takže se jich urodilo asi o dvacet procent méně proti průměru, a i ty brambory, které se urodily, tak byly v poměrně špatné kvalitě, takže samotný výnos brambor pro trh byl ještě mnohem nižší. To jsou důvody, proč se cena šplhá tak nahoru,“ přiblížil Bohuslav.

Vývoj průměrné ceny brambor
Zdroj: ČSÚ

Osázet bramborami větší plochu než před rokem však zemědělci neplánují. Důvodem je opět loňské sucho. Podniky totiž potřebují na úkor brambor zvýšit plochy krmných plodin pro dobytek a také zabezpečit zelenou hmotu pro bioplynové stanice.

Zemědělské podniky v Česku měly loni podle statistiky brambory na necelých 23 tisících hektarech, z nich ty na jídlo zabíraly 14 tisíc hektarů. Na dalších asi šesti tisících hektarech pěstují podle svazu brambory zahrádkáři.