Čerství absolventi mohou narážet na problémy s hledáním práce. Podle institutu to zhoršila pandemie

Události: Nabídka práce pro absolventy (zdroj: ČT24)

Čerství absolventi si hledají práci ještě obtížněji než dřív. Šetření Národního pedagogického institutu ukázalo, že zaměstnavatelé k nim byli vstřícnější, trend ale zbrzdila pandemie koronaviru. Dvě pětiny firem nábor lidí po škole omezily. Institut vypracuje doporučení pro školy, jak šance studentů na trhu práce zvyšovat.

Oldřich Trnka začínal na odborných praxích. Po škole se rozhodl zůstat a u instalatérské firmy pracuje už skoro tři roky. Dnes má sám na starost nové učně. „Je to generačně blízko, ale už si připadám starší, protože těm klukům je osmnáct, mně už trochu víc, ale většinou s tím není problém, vždycky se dorozumíme a poslouchají,“ popsal instalatér a montér z Instalací Praha.

Vychovat si učně na praxích a pak je rovnou přijmout, právě o to ve firmě usilují. Spolupracují se třemi odbornými školami. Každý rok tak doplní řady firmy s třemi sty zaměstnanci o několik absolventů. 

„V minulých letech u nás kvůli koronaviru nezůstal žádný, ale doufám, že teď máme docela silné ročníky, takže se zase podaří stejně jako v minulých letech, kdy to bylo třeba pět až šest kluků,“ poznamenal mistr odborného výcviku Miroslav Hynouš.

Nezaměstnanost absolventů mírně rostla

Za poslední dekádu klesl o deset procentních bodů počet podniků, kde odmítají lidi čerstvě po studiích zaměstnat. Firem, kde absolventy preferují, ale stále není ani pětina. 

„Nejčastější důvody, proč firmy nepreferují absolventy, jsou hlavně ty, že nemají motivaci k práci. Potom to často také bývá o tom, že absolventi úplně neodhadnou pracovní pozici a mají vyšší platové nároky, než je realita,“ konstatovala vedoucí oddělení analýz a šetření z Národního pedagogického institutu Hana Novotná.