Cena zlata se vyšplhala na nové 28leté maximum

Londýn - Cena zlata se dnes vyšplhala až na nové 28leté maximum 750,65 dolaru za troyskou unci díky slabému dolaru a stoupajícím cenám ropy. Platina se dostala až na historické maximum 1397 dolarů. Platinu tlačí vzhůru mimo jiné obavy ohledně dodávek z Jihoafrické republiky. Jihoafrická společnost Anglo Platinum, která je největším dodavatelem platiny na světě, uvedla, že dvě její hutě byly zasaženy výpadkem elektřiny.

Podle analytiků má platina prostor k dalšímu růstu díky příznivým vyhlídkám pro poptávku a nabídku a zájmu ze strany investičních fondů. Platina se používá hlavně při výrobě šperků a automobilových katalyzátorů.

Americký dolar dnes opět oslaboval kvůli očekávání, že americká centrální banka přikročí k dalšímu snížení úrokových sazeb. Slabší dolar snižuje cenu zlata z pohledu držitelů ostatních měn.

Ceny ropy dnes odpoledne prudce vzrostly a americká ropa se dostala nad 83 dolarů za barel, to znamená k blízkosti rekordního maxima z minulého měsíce. Dražší ropa zvyšuje poptávku po zlatě jako po prostředku pro ochranu před inflací, píše agentura Reuters.