Berlín pomáhá zachraňovat hudební kluby. Pandemie je srazila na kolena

Události: Potíže Berghainu a dalších hudebních klubů v Berlíně (zdroj: ČT24)

Legendární klubová scéna německého hlavního města bojuje o přežití. Berlínské hudební kluby uzavřela pandemie koronaviru už v polovině března a dodnes fungují jen velmi omezeně. Na záchranu ohrožené kulturní scény, která tvoří podstatnou část ekonomiky města, už Berlín vynaložil v přepočtu skoro miliardu korun, dodává zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš.

Vedle hudby a alkoholu je také dezinfekce novou nezbytnou ingrediencí pro provoz jednoho z nejslavnějších jazzových klubů v Berlíně jménem Zig Zag.

Oproti dřívějšku nabízí polovinu míst. K podmínkám pro jeho znovuotevření patří povinné roušky diváků i to, že musí povinně uvést své adresy a telefony. „Máme věrné fanoušky. Složili se a poslali nám peníze,“ řekl majitel Dimitris Christides.

Česká stopa v Berlíně

Přežít v nových podmínkách se musela naučit i jazzová zpěvačka Martina Barta, která v Dimitrisově klubu vystupuje. V minulosti reprezentovala Česko v soutěži Eurovize, dnes žije v Berlíně.

Navzdory zavřeným hranicím se pustila i do spolupráce s významným českým hornistou Radkem Baborákem. „Já jsem točila v berlínském studiu, Radek separátně v pražském studiu. A pak jsme čekali, až se otevřou hranice, abychom mohli natočit video,“ uvedla zpěvačka.

Technoklub Berghain to má nahnuté

Koronakrize znamená existenční ohrožení i pro legendy berlínské klubové scény. A to včetně nejslavnějšího technoklubu na světě. Berlínský Berghain na několik měsíců pro veřejnost uzavřel své pověstné dveře. Například ještě loni před nimi i několik hodin stávali nadšenci v naději, že proniknou na party uvnitř.

Nyní klub nabízí místo technovečírků alespoň prohlídky s hudebním doprovodem.

Berlín řadě klubů nabídl štědrou pomoc. Nevázané party totiž patří k image města a ročně díky nim do městské kasy přibylo v přepočtu přes 4,5 miliardy korun. Politici se navíc obávají zloby těch, pro které jsou party nedílnou součástí života. Například ve Stuttgartu skončila snaha policie ukončit ilegální oslavy masovými násilnostmi, dodal zpravodaj Jonáš.