Benzin i nafta zlevnily za týden více než o 30 haléřů. Cena za litr ale zůstává v průměru nad 47 korunami

Průměrná cena litru benzinu Natural 95 klesla za poslední týden o 31 haléřů na 47,60 koruny a průměrná cena litru nafty o 36 haléřů na 47,77 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny dlouhodobě sleduje. V rámci republiky je palivo nejlevnější na severozápadě Čech – benzin stojí nejméně v Ústeckém kraji, nafta v Karlovarském. Nejdražší je v Praze. Analytici očekávají, že ceny pohonných hmot budou dál klesat.

Ceny benzinu i nafty klesly druhý týden v řadě, tentokrát výrazněji než na začátku prázdnin, kdy benzin mezitýdenně zlevnil v průměru jen o dva haléře na litr a nafta o čtrnáct. Přesto ani pokles průměrných cen o více než třicet haléřů neznamená, že by náklady na tankování například o dovolené byly blízko loňským cenám.

Tehdy před polovinou července stál litr benzinu v průměru 33,74 koruny a litr nafty 31,65 koruny. Nyní jsou ceny stále srovnatelné s úrovní, na kterou vyskočily po začátku ruské války proti Ukrajině.

Analytici se domnívají, že bude pokles cen pohonných hmot z posledních dvou týdnů dál pokračovat. Finlord Boris Tomčiak ze společnosti Finlord očekává, že by pokles mohl jít ruku v ruce se snižováním ceny ropy. Na konci června byla ještě cena ropy Brent nad 115 dolary (asi 2800 korun) za barel. Nyní ale klesla na 100 dolarů (asi 2400 korun), upozornil analytik. Zároveň podle něj pokračuje pokles marží rafinérií. „Vývoj v nejbližších týdnech bude proto pro řidiče příznivý. Do konce července by průměrné ceny mohly poklesnout o dalších 60 až 80 haléřů za litr,“ míní Tomčiak.

Podle analytika XTB Jiřího Tylečka ale trápí české motoristy slábnoucí koruna. „Jen od počátku měsíce ztrácí na páru s americkým dolarem takřka tři procenta a brání tak výraznějšímu poklesu cen paliv na čerpacích stanicích,“ podotkl. „Pokud však zůstane cena ropy v blízkosti stodolarové úrovně a koruna nalezne pevnou půdu pod nohama, mohou poklesy na čerpacích stanicích dále pokračovat,“ dodal Tyleček.

Nejvyšší jsou ceny paliv v Praze, nejnižší na severovýchodě Čech

Cenová úroveň se poněkud liší napříč republikou. Nejdražší je tankování v Praze, kde jsou ceny paliv asi osmdesát haléřů nad celorepublikovým průměrem. Za litr benzinu se v hlavním městě platí v průměru 48,35 koruny, za litr nafty 48,55 koruny. Nad 48 korunami jsou průměrné ceny obou druhů pohonných hmot také ve Středočeském kraji (48,04 za benzin, 48,55 za naftu) a cena za litr nafty je těsně nad touto hranicí ještě v Olomouckém kraji a na Vysočině.

Nejlevnější je nyní tankování benzinu v Ústeckém kraji s průměrnou cenou 47,14 koruny za litr. V sousedním Karlovarském kraji je benzin v průměru o dva haléře dražší, zato je však v regionu nejlevnější nafta z republiky s průměrem za 47,27 koruny za litr.

Ceny paliv letos prudce vzrostly na přelomu února a března po začátku ruské invaze na Ukrajině. Ještě 23. února stál litr benzinu průměrně zhruba 37,40 koruny a nafty asi 36,40 koruny. Dva týdny po začátku ruského vpádu ale cena benzinu vyskočila skoro na 47,30 korun za litr a nafty téměř na 49,60 korun za litr. Od té doby ceny kolísají.

Vláda proti prudkému zdražování paliv přijala několik opatření. Mimo jiné od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty. Kabinet zvažuje, že ponechá sníženou spotřební daň u nafty trvale. Věří, že tak pomůže konkurenceschopnosti s okolními zeměmi.