Agentury snížily rating Řecka i španělských bank

Atény - Situace v Řecku přiměla ratingovou agenturu Fitch ke snížení úvěrové spolehlivosti země ze stupně B- na CCC. Za rozhodnutím stojí zvýšené riziko odchodu země z eurozóny po nových volbách. Fitch tak nyní hodnotí schopnost a ochotu Řecka splácet dluhy na stejném stupni jako konkurenční agentura Standard & Poor's, nejhůř hodnotí Řeky agentura Moody's, a to známkou C. Agentura Moody's snížila i rating některých španělských bank, mezi nimi byla i Banko Santender, největší španělská banka.

V Řecku sílí hlasy proti úvěrovým podmínkám

Snížením svého ratingu agentura reaguje na to, že ve volbách z 6. května si výrazně posílily pozice strany vystupující proti náročným podmínkám úvěrové dohody s mezinárodními věřiteli. Po volbách nebyly politické strany schopny vytvořit vládu, a tento týden tak byly vypsány nové volby na 17. června.

„Pokud z nových voleb nevzejde mandát pro novou vládu, která bude pokračovat v úsporných opatřeních, stane se odchod Řecka z měnové unie pravděpodobným (…) Jeho důsledkem bude zřejmě vyhlášení platební neschopnosti na soukromé i mezistátní závazky v eurech, i přes zmírnění zátěže dluhu po jeho březnové restrukturalizaci,“ tvrdí agentura.

Standard & Poor's před týdnem varovala Řecko, že jeho už tak nízký rating může snížit ještě víc, třebaže v novém ratingovém zhodnocení země po březnové výměně dluhopisů mu udělila stabilní výhled. K další degradaci ratingových známek by agentura sáhla v případě, že Řecko vinou chaotického vývoje na své politické scéně ztratí příslib finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu nebo partnerů v eurozóně.

Horší rating i pro některé španělské banky

Agentura Moody's snížila rating šestnácti španělských bank, například i největší španělské banky Banko Santender. Důvodem je zjištění, že schopnost finančních domů splácet dluhy se zhoršuje. Hodnocení bank se snížilo nejméně o jeden stupeň, u některých ale i o tři.

„Během probíhající krize eurozóny roste deficit veřejných financí Španělska. Platební schopnost země klesá a ta se vrací do recese. To jsou hlavní důvody, proč jsme přistoupili ke snížení ratingu bank,“ uvedla agentura Moody's.

Snížení ratingu odráží to, že se zároveň snižuje možnost, že by španělská vláda mohla pomoct některým finančním ústavům. Má totiž sama problémy. Tamní ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 3 desetiny procenta a dluhy, které má země v zahraničí, zdražují.

Pro finanční trhy ale nebylo snížení ratingu španělských bank nijak překvapivé, akcie některých z nich dokonce v průběhu dneška rostly. Snížení ratingu bank je tak spíše dalším signálem, že se situace ve Španělsku nelepší a tamní banky jsou stále rizikové. Problémy bank ve Španělsku jsou způsobeny hlavně půjčkami v realitním sektoru. Zároveň je ale situce španělských bank řešitelná a je i v zájmu Evropské centrální banky zabránit zhoršení jejich situace tak, aby se k problémům v Řecku nepřidalo druhé ohnisko.