Zóna ČT24: Američané poprvé použili B-2 Spirit při bombardování Srbska před 25 lety

Zóna ČT24: Bombardování Srbska a B-2 Spirit (zdroj: ČT24,ČT24)

Čínský prezident Si Ťin-pching navštívil tento týden Srbsko. A to přesně 25 let poté, co tři americké bomby, svržené z neviditelných bombardérů B-2 Spirit, zasáhly čínskou ambasádu v Bělehradě. Incident vyvolal rozsáhlé protesty. Washington se omluvil s tím, že střely letectvo navádělo podle chybných map. Ambasáda stála jen 180 metrů od zamýšleného cíle.

Bombardování tehdejší Jugoslávie bylo největším vojenským střetem na území Srbska a Černé Hory od druhé světové války. Předcházela mu vleklá jednání, která měla za cíl ukončit srbskou intervenci na území Kosova. 23. března 1999 ale bylo jasné, že definitivně selhala.

Spojené státy vyslaly na Srbsko 250 strojů – 120 stíhaček, sedm bombardérů B-52, deset výzvědných a deset záchranných letounů, tři řídící platformy a skoro čtyřicet tankerů. 

Nikdo tehdy ještě netušil, že jsou mezi nimi vůbec poprvé nasazeny i nejpokročilejší stroje amerického letectva – neviditelné víceúčelové bombardéry B-2 Spirit.

Pořad Zóna ČT24 se také věnoval aktivitám Číny v demokratických zemích, aliančnímu cvičení vojáků na Libavé či českému exportu na Ukrajinu. Celý pořad můžete zhlédnout ve videu v úvodu článku.