Žně komplikuje počasí, někde kvůli kroupám nesklidí nic. Podle odhadů bude úroda ale mírně nadprůměrná

Události: Počasí a úroda (zdroj: ČT24)

Zemědělci sklidili čtyřicet procent osetých ploch obilovin a 65 procent řepky. Žně stejně jako předminulý týden pokračují pomaleji než minulý rok. Loni bylo touto dobou sklizeno přes 60 procent ploch obilovin a 78 procent ploch řepky. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství. Žně komplikuje také počasí. Na některých místech nesklidí zemědělci žádnou úrodu kvůli kroupám, které se přes pole prohnaly. Jinde jsou zase zrna obilovin menší kvůli suchu. Přes to všechno by letošní sklizeň mohla být podle odhadů Agrární komory mírně nadprůměrná.

Ozimé pšenice, která je nejrozšířenější plodinou v Česku, sklidili zemědělci více než dva milion tun. Posekali ji z 299 tisíc hektarů, což je zhruba 38 procent osetých ploch. Průměrný výnos ozimé pšenice je o téměř devět procent vyšší než loni. Zatím dosahuje 6,71 tuny na hektar.

V Brankovicích na Vyškovsku měli tento týden sklízet hořčici i pšenici. Nesklidí však nic. „Máme stoprocentní škody, nic nezůstalo,“ říká agronom Ondřej Kratochvíl. I pole v Pavlově na Břeclavsku ničily kroupy. Těsně před sklizní zde polámaly na třicet procent pšenice. „Kroupy byly o velikosti 2-4 centimetrů a padaly dvacet minut,“ uvedl agronom Jan Bajko. „Kroupy ulomí klas, zrno vypadne na zem a už se to nedá sklidit,“ vysvětluje.

Na mnoha místech Česka naopak se žněmi finišují. Například ječmen ozimý je sklizený už téměř všude, řepka ze dvou třetin a pšenice ozimá z jedné třetiny. Po sklizni přichází další fáze – vysypat a roztřídit – nezbytné úkoly a také napínavé okamžiky pro zemědělce. Zemědělci musí určit, jak velké zrno je, a tím pádem, jak dobře je prodejné. 

Zrna jsou podle zemědělců nyní sice kvůli suchu a horku v posledních týdnech před sklizní menší, ale dobrou zprávou je, že jich je dostatek.  

Pšenice zlevnila

Potravinářská pšenice zlevnila oproti loňskému létu o víc než třetinu. Podobně je na tom i žito. Pekař Karel Pigl měsíčně objednává dvanáct tun mouky a přestože největší položkou jsou pro něj energie, poslední roky sleduje i rostoucí cenu obilí. „Před pěti lety bylo vše o půlku lacinější,“ podotýká. 

Další podnikatel, který při své práci výrazně využívá obilí, je Aleš Šmerda z Viničných Šumic na Brněnsku. Ve svém pivovaru pracuje převážně s ječmenem. „Používáme slad, chmel a kvasnice,“ podotýká. Přestože od loňska vzrostla cena sladovnického ječmene průměrně jen o třiadvacet korun za tunu, je pro něj i menší nárůst ceny zásah do rozpočtu.

„Ceny jsou pro nás rozhodující, protože čím větší cena sladovnického ječmene, tím jsou pro nás náklady vyšší. Ceny šly nahoru, zejména od loňského roku se ceny zvedly o čtyřicet procent, ale bohužel se s tím musíme porvat,“ dodává Šmerda.