Změny sazeb DPH pocítí zákazníci kadeřnictví, ne ale všichni. Nakladatelé debatují o zlevnění knih

Události: Dopady změn sazeb DPH na služby a kulturu (zdroj: ČT24)

Změny v sazbách daně z přidané hodnoty se významně projeví ve službách. Někde dokonce skokově. To se týká oborů, které politici během epidemie zařadili do nejnižší sazby – například kadeřníků nebo obuvníků. Vládní balíček je vrací do základní jednadvacetiprocentní sazby. Koncoví zákazníci to ale ve všech provozovnách nepocítí stejně. Řada menších podnikatelů totiž DPH neplatí. Změny by se měly dotknout také oblasti kultury. U knih má být nově DPH nulová. Naopak vyšší daní má být zatíženo vstupné do divadel nebo na koncerty.

Podobně jako u kadeřnictví se z nejnižší na nejvyšší sazbu má zvednout daň také třeba saunám, opravářům obuvi nebo úklidovým službám. Z patnácti na jednadvacet procent vzroste například u odpadových služeb. Nejmenší skok pak pocítí ubytovatelé, poskytovatelé hromadné dopravy nebo restauratéři – ovšem jen pokud jde o jídlo, které zákazníkům naservírují. Všechny nápoje, kromě kohoutkové vody, mají přejít i u nich do nejvyšší sazby.

Jak přesně to promluví do ceníků, zatím v pražské restauraci U Pinkasů nevědí. „Ještě nevíme, co udělají pivovary, jak se bude vyvíjet inflace, jak se budou vyvíjet ceny energií, takže to je všechno balíček, na který teprve čekáme, a nejspíš to budeme ladit až na podzim,“ řekl spolumajitel zařízení Karel Doubek.

Naopak ve stavebnictví a pohřebních službách DPH klesne. Vůbec nejcitelnější by měl být pokles u příležitostné autobusové dopravy. Ta vozí například děti na školu v přírodě a nyní má hlavní sezonu. „Vzhledem k tomu, že největším zákazníkem té nepravidelné autobusové dopravy je školský systém, který čítá asi dva miliony dětí a mladých, tak celé to snížení DPH by se mělo promítnout v nižší ceně,“ uvedl předseda Asociace nepravidelné autobusové dopravy Jiří Vlasák. Na jednom výletu by tak rodiče každého dítěte mohli ušetřit v průměru desítky až nižší stovky korun.

3,7 miliardy ročně

Změny sazeb u zmiňovaných služeb by měly do rozpočtu přinést 3,7 miliardy korun ročně. Největší podíl na tom podle propočtů ministerstva financí mají mít už zmiňovaní kadeřníci a holiči.

Ve službách se pohybuje 3,2 milionu zaměstnanců. Je to přibližně šedesát procent všech pracovníků. Nejvíce jich připadá na velkoobchod a maloobchod, včetně opraven. Přes tři sta tisíc lidí pracuje v dopravě. V ubytování a pohostinství je to asi 160 tisíc.

Nulové DPH

Změny v sazbách daně z přidané hodnoty se mají týkat také oblasti kultury. Nakladatelé vítají záměr vlády zavést nulovou DPH na knihy. „Čtenářská gramotnost, obzvláště u dětí, je velice důležitá,“ podotkla Michaela Šerá z nakladatelství Crew. O tom, zda zlevní, zatím jednají. Jasno už má vedení největšího českého nakladatelského domu – Albatros. „Myslíme si, že část knih zlevní opravdu o těch deset procent, tak jak klesá DPH,“ sdělil generální ředitel Albatros Media Václav Kadlec.

Naopak zvýšit se má daň u novin. Časopisy podle vládního návrhu zůstanou ve snížené sazbě, ta ale bude o dva procentní body vyšší.

Dopad na soukromé scény

Stejná změna se bude týkat i vstupenek do divadel či na koncerty. Například u Národního divadla by se v cenách lístků odrazit neměla, veřejné kulturní organizace jsou totiž od daně z přidané hodnoty osvobozeny.

Zvýšení sazby DPH ale pocítí soukromé scény – například pražské Divadlo Na Jezerce. „Samozřejmě se to propíše minimálně v našem příjmu – v tom, co si budeme moct dovolit. Já si nejsem úplně jist, že můžeme zdražit vstupné, protože potřebuji, aby mi sem diváci chodili,“ poznamenal jeho ředitel Jan Hrušínský.

„V tuto chvíli věříme, že ten dvouprocentní rozdíl se podaří absorbovat tak, aby to nedopadlo na koncové návštěvníky víc než v řádech desetikorun,“ uvedl výkonný ředitel festivalové asociace FESTAS Jiří Hlinka. Důležité je podle něj to, že se sazba DPH u vstupenek nezvýšila na jednadvacet procent – to by totiž mělo dopad také na zájem zahraničních hudebních hvězd.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) ve svém pátečním stanovisku uvedla, že je i přes některé výhrady přesvědčena, že balíček pomůže veřejným financím a neohrozí křehké oživení domácí ekonomiky. Soubor desítek opatření ale podle ní nestačí k definitivnímu a dlouhodobému řešení, nutné jsou další, zejména systémové změny.

Rada ocenila, že řada jejích doporučení se do konečné verze balíčku dostala, i když některá v modifikované podobě. NERV například chtěla úplně zrušit státní podporu stavebního spoření, vláda ji chce jen omezit. V omezené míře také ponechala daňovou slevu na nepracující manželku nebo manžela. Řada návrhů NERV v balíčku chybí, například snížení nákladů na chod samospráv, rušení a restrukturalizace výzkumných institucí nebo zrušení výjimky u spotřební daně na tiché víno. Naopak některá opatření, například zvýšení sazby daně z příjmů právnických osob nebo opětovné zavedení placení nemocenského pojištění zaměstnanci, mezi návrhy NERV nebyla.