Zlu se nesmí ustupovat, řekl Vystrčil při pietě k výročí německé okupace. Pavel se v Sasku shodl s Kretschmerem

Zlu se nesmí ustupovat ani před ním kličkovat, se zlem se musí bojovat, řekl v pátek předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) při příležitosti 85 let od začátku okupace Československa. Výročí a oběti německé okupace si na Hradčanském náměstí v Praze připomněla také předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), další politici, vojáci i velvyslanci Německa a Slovenska. V den výročí okupace navštívil prezident Petr Pavel Dráždany, kde se setkal se saským premiérem Michaelem Kretschmerem. Ten označil návštěvu za důkaz důvěry v česko-německých vztazích. Oba se také shodli, že Západ musí nadále podporovat Ukrajinu v její obraně před ruskou invazí a že agresorovi nelze ustupovat.

Politici položili věnce u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Podle Vystrčila je to symbolické místo, Masaryk je podle něj symbolem svobody, svébytnosti a cti. „Historie je naší nejlepší učebnicí, učí nás, že zlu se nesmí ustupovat,“ řekl. Lidé se podle něj nesmí snažit zbavit zodpovědnosti.

„Pokud budeme kličkovat, pokud budeme dělat, že se nás to, co se děje kolem nás, například na Ukrajině, netýká, tak nedopadneme dobře, protože moc získají diktátoři,“ zdůraznil. Správná možnost je podle něj pomáhat a podporovat ty, kterým jde o jejich zemi, svobodu, svébytnost, nezávislost a suverenitu. „Správná volba je dělat vše pro to, aby se nikomu již nestalo to, co se stalo nám v roce 1938 a následně v roce 1939,“ doplnil.

Pekarová Adamová připomněla 25. výročí vstupu Česka do Severoatlantické aliance (NATO). Obě výročí podle ní úzce souvisí, vstupem do NATO Česko získalo ochranu, kotvu a jistotu. „Měli bychom si uvědomovat, jak křehké je žít ve svobodě,“ řekla. Z historie je podle ní potřeba se poučit, postavit se na stranu obětí a neustupovat současným agresorům.

„My Němci víme o své odpovědnosti za bezpráví, které bylo naším jménem spácháno, a k této odpovědnosti se hlásíme,“ řekl německý velvyslanec v Česku Andreas Künne. Němci jsou podle něj vděční za spolupráci na všech úrovních, za posledních třicet let se podle něj udělalo hodně pro smíření obou zemí. „Demokracie není samozřejmost, musíme ji bránit,“ dodal.

Ministryně obrany Jana Černochová uvedla, že 15. březen je mementem toho, že „jakákoliv politika appeasementu nevede k míru a potlačení snah šíleného diktátora ovládnout svět nebo jeho část. S tímto vědomím a naší vlastní zkušeností dnes stojíme za Ukrajinou a podporujeme ji, jak je v našich silách,“ napsala na sociální síti X.

„Čest a sláva těm, kteří se nepodvolili, konali proti zlu, co mohli, a za vlast bojovali. Soustrastná vzpomínka na všechny, kteří byli zabiti,“ napsala také na síti X Senátorka Miroslava Němcová (ODS).

I když bývá 15. březen 1939 označován jako datum zahájení okupace zbytků Československa nacistickým Německem, ve skutečnosti první příslušníci wehrmachtu a jednotek SS překročili státní hranici už vpodvečer předchozího dne na Ostravsku. Brzy ráno 15. března se německá armáda začala valit v několika proudech do českého vnitrozemí.

Saský premiér Michael Kretschmer (vpravo) a český prezident Petr Pavel
Zdroj: ČTK/Ondřej Hájek

Pavel se saským premiérem ocenili současné vztahy

Prezident Pavel je v tento den na návštěvě Drážďan, kde setkal se saským premiérem. „Je to ukázka velké důvěry,“ řekl Kretschmer o tom, že Pavel přijel do saské metropole v den výročí okupace. To, že návštěva se v tento den mohla uskutečnit, není podle Kretschmera samozřejmostí. „Všeho jsme dosáhli společnou prací,“ poznamenal o nynějších česko-saských vztazích.

„Tomuto datu neupírám symboliku, kterou má, je však důležité zúročit historické zkušenosti. Vzhledem k času už toto datum nemá tak emotivní náboj a jsme rádi, že jsme se přes to dokázali přenést a společně pracovat pro lepší budoucnost,“ řekl Pavel. O minulosti řekl, že mezi Němci a Čechy byla období světlejší a období temnější. „Dnes můžeme s klidem říct, že jsme přátelé a že si rozumíme,“ dodal.

Kretschmer rovněž ocenil českou podporu Ukrajině, v této souvislosti zmínil vedoucí českou roli v obstarávání dělostřelecké munice. Uvedl, že Praha si za to vysloužila v Německu a v dalších západních zemí uznání. Zmínil také, že jako se nacistický režim nespokojil s pohlcením Československa, tak se ani ostatní zločinci nespokojí s jedním zločinem. Dodal, že historické datum napovídá, že je nutné jednat silou proti těm, kteří se snaží na úkor ostatních rozšířit své hranice.

V umělecké síni, která patří drážďanským Státním uměleckým sbírkám, pak politici zahájili výstavu s názvem Fragmenty paměti. Jsou tady mimo jiné vystavené exponáty ze svatovítské pokladnice. Je jich celkem 125. V takovém množství se poklady pražské katedrály za české hranice ještě nikdy nedostaly.

„Máme tady takzvaný korunovační kříž, což je původem kříž ze 60. let 14. století, který byl darovaný Karlem IV. svému hradu Karlštejn. V tom kříži jsou nejcennější relikvie křesťanského světa, pašijové relikvie, což jsou památky na poslední dny Krista na Zemi,“ prohlásil ředitel mezinárodních vztahů Státní umělecké sbírky Drážďany Jiří Fajt.

Události: Prezident Pavel navštívil v den výročí německé okupace Sasko (zdroj: ČT24)