Zelená dohoda je výzva i příležitost, snižování emisí realistické, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce

Fokus Václava Moravce – Zelená dohoda (zdroj: ČT24)

Zelená dohoda. Co vlastně znamená? Jak změní Česko? Kdo si ji přeje, kdo si ji nepřeje a proč? O budoucnosti green dealu, ochrany klimatu a proměně ekonomiky ve Fokusu Václava Moravce na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT diskutovali ekologové Marie Šabacká a Bedřich Moldan, ekonom a europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09), manažer Martin Jahn, psycholog Jan Krajhanzl a jaderná inženýrka Dana Drábová.

Polární ekoložka Šabacká varuje, že při oteplení přes dva stupně Celsia lidstvo překročí nenávratné body zvratu, kdy se kupříkladu změní mořské či atmosférické proudy či se začne uvolňovat metan z permafrostu. „Oteplování planety zintenzivňuje vodní cyklus – tam, kde je hodně sucho, bude ještě sušeji, tam, kde je hodně vlhko, bude vlhčeji,“ nastiňuje. Směrem ke konferenci v Glasgow vnímá za pozitivní, že se mluvilo právě o emisích metanu nebo o odlesňování.

Podle Moldana je zásadní do roku 2030 snížit emise o polovinu. „Já jsem naprosto přesvědčen, že je to cíl, který je realistický pro EU jako celek a že je i realistický pro Českou republiku,“ nechal se slyšet s tím, že podstatné je se pro takový cíl rozhodnout – doplňuje totiž, že politická situace v tuzemsku není směrem ke klimatické změně dobrá. Upozorňuje také, že při přepočtu na obyvatele Česko vypouští více emisí než Čína. „Patříme k největším znečišťovatelům,“ podotýká ekolog.

Zelená dohoda bude něco stát, ale také něco zajistí, míní europoslanec Niedermayer. Odmítá, že by opatření pro ochranu planety znamenala nižší životní úroveň. „Předpokládat, že snaha o ochranu naší planety povede k tomu, že lidé si nebudou moci dovolit zaplatit účet za elektřinu, je nesmysl,“ věří Niedermayer a upozorňuje třeba na to, že nejlevnějšími zdroji energie jsou ty obnovitelné.

Musí přijít energetický Newton, říká Drábová

Krajhanzl poukazuje na to, že podle průzkumů veřejného mínění je podpora obnovitelných zdrojů mezi Čechy na vysoké úrovni a jiné zdroje zaostávají. Podle psychologa se ukazuje, že tuzemští politici jsou klimatickou změnou znepokojeni méně než veřejnost, která chce chránit klima i snižovat emise. „V obecné rovině je velmi silný signál, pojďme to řešit. Je před námi drobná mravenčí práce, jít mezi lidi a vysvětlovat, co to znamená pro jednotlivé regiony, průmysl, domácnosti,“ prohlásil Krajhanzl.

Hojně se v souvislosti se zelenou ekonomikou mluví o elektromobilitě. Dle Jahna je green deal zvládnutelnou výzvou. Koncern Volkswagen je podle něj připraven do roku 2030 z padesáti až sedmdesáti procent vyrábět elektroauta a o pět let později už by spalovací motory neměl mít žádný vůz automobilek z tohoto koncernu. „Tím, jak se technologie elektrických vozů bude zlevňovat, by měly být dostupnější,“ doplňuje.

Energetika je velmi konzervativní obor a způsoby opatřování energie se vyvíjejí velmi pomalu, připouští Drábová. Podle jaderné inženýrky lidstvo potřebuje zvýšit potenciál obnovitelných zdrojů tak, aby dokázaly stabilně uspokojovat jeho potřeby. „K tomu potřebujeme průlom v našich schopnostech skladovat elektřinu v rozumném množství za rozumné peníze. To je věc, kde máme hodně před sebou,“ konstatuje a mluví v této souvislosti o „energetickém Newtonovi“.