Zastropování cen energií končí, odběratelé by si měli zkontrolovat své smlouvy

Události: Konec stropů na energie (zdroj: ČT24)

Počínaje novým rokem padají vládní cenové stropy na elektřinu i plyn, které spotřebitele chránily před vysokými platbami. Kabinet to odůvodňuje hlavně dlouhodobým zlevňováním energií. Dodává, že pro další plošné dotace není ve státním rozpočtu prostor.

Limity letos chránily miliony spotřebitelů. Ti tak nemohli platit víc než šest tisíc korun za elektřinu a tři tisíce korun za plyn za megawatthodinu. Ani po jejich konci by většina lidí neměla hradit víc. I tak to může být pro část spotřebitelů komplikace.

„Pokud to nechávají na dodavateli a bohužel si třeba v minulém roce zafixovali cenu nad vládním stropem, tak se jim zase vrátí v plné míře,“ zdůrazňuje energetický analytik serveru Kalkulátor.cz Jan Béreš.

Někteří dodavatelé takové klienty automaticky převádějí na výhodnější tarify, jiní to ale nedělají. Lidé by si proto měli zkontrolovat, jakou mají cenu a kdy jim končí smlouva. V některých případech se ji vyplatí navzdory pokutě vypovědět.

Navýšení regulované složky cen

Do faktur se příští rok promítne navýšení regulované složky cen. Domácnostem stoupne o dvě třetiny. Celkově ale představuje menší část účtů.

„V průměru většina domácností by neměla nějakým významným způsobem mít navýšený rodinný rozpočet na energie, protože postupný pokles těchto cen by měl vykompenzovat nárůst regulované složky,“ uvedl generální ředitel epet.cz Petr Švec.

Připlatí si tak jen specifické skupiny zákazníků – typicky ti, kterým příští rok končí fixace nízkých cen elektřiny ještě z doby před začátkem energetické krize.

Vláda příští rok pomůže energeticky náročným firmám. Těm, které mají vysoké a velmi vysoké napětí, odpustí část poplatků za obnovitelné zdroje energie. Týkat by se to mělo necelých 25 tisíc odběrných míst. Stát na podporu vydá 3,5 miliardy korun.

„Od středně velkých firem až po ty největší firmy se dá předpokládat, že to je úspora v jednotkách milionů až v nižších stovkách milionů,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

Větší pomoc zatím kabinet neplánuje – zvážil by ji pouze v případě výraznějších výkyvů na energetickém trhu.

Ceny energií na velkoobchodních trzích klesají několik měsíců v řadě. Jedna megawatthodina elektřiny se aktuálně obchoduje za necelých sto eur – tedy asi dva a půl tisíce korun. Loni v létě to byl krátkodobě i desetinásobek.

Zlevňuje také plyn. Jedna megawatthodina stojí na burze okolo 33 eur – i to je desetkrát méně, než když byly ceny na vrcholu. Energie by podle analytiků měly zlevňovat i dál. Většinou proto teď nedoporučují fixovat smlouvy na příliš dlouho; často se shodují na jednom roku.