Zaorálek spojuje odvolání šéfa Národní knihovny s problémy kolem miliardových zakázek. Ministr lže, řekl Kocanda

Události, komentáře: Kocanda ohledně svého odvolání (zdroj: ČT24)

Úterní odvolání ředitele Národní knihovny Martina Kocandy zdůvodnil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) problémy s IT zakázkou na e-knihovnu, která podle něj souvisí i s podobnými zakázkami samotného ministerstva. Těmi se nyní zabývá policie. Ministr v Interview ČT24 řekl, že kolem projektu e-knihovny se pohybovali lidé spojení se zakázkami, které označil za zmanipulované. Podle Kocandy ministr lže.

Před rokem se v Česku odehrával vleklý spor mezi vládou a Hradem o obsazení ministerstva kultury. Do jeho čela se nakonec postavil Lubomír Zaorálek, který nyní hovoří o tom, že se za jeho předchůdců děly v resortu věci, které se mu nelíbí. Hovoří o manipulování s veřejnými zakázkami a také vypisování zakázek na nepotřebnosti. K nim řadí i e-knihovnu Národní knihovny.

„Samozřejmě potřebujeme digitalizovat, potřebujeme IT projekty, ale jde o to, aby se IT projekty dělaly na skutečné potřeby, aby to bylo to, co knihovna potřebuje. A tady vznikaly projekty, ve kterých jste se těžko dobírali toho, k čemu vlastně mají sloužit,“ řekl ministr kultury ke konci dosavadního šéfa Národní knihovny Martina Kocandy. 

Sám Kocanda po svém odvolání upozornil, že ministrem kritizovanou zakázku na e-knihovnu nepodepsal. Podle Zaorálka to ale bylo pochopitelné vzhledem k tomu, jak předtím projekt zhodnotila garanční rada, kterou ministr zřídil.

„Garanční rada jednala o e-knihovně za jeho přítomnosti a přítomnosti jeho náměstka. Potom se konala debata a hlasování, kde garanční rada jednoznačně doporučila nepodepisovat a projekt zastavit. Potom panu řediteli de facto nezbývalo nic jiného, protože si nedovedu představit, že by to potom, co vyslechl, podepsal,“ podotkl služebně nejmladší člen současné vlády.

Kolem e-knihovny se podle Zaorálka pohybovali lidé, „kteří se podíleli na manipulování zakázek ministerstva kultury“. Zdůraznil, že podal trestní oznámení a policie se nyní zabývá zakázkami zhruba za 1,2 miliardy korun.

Lubomír Zaorálek v Interview ČT24: Lidi na ministerstvu zajímaly stavební a IT zakázky, kultura nikoli (zdroj: ČT24)

Mí předchůdci měli větší zájem o stavební tendry než o kulturu, říká Zaorálek

Údajné manipulace popsal Lubomír Zaorálek jako napojení úředníků na firmy, které měly o zakázky zájem. Zdůraznil přitom, že vychází z veřejně dostupných zdrojů. „Novináři mají k dispozici odposlechy. Ty říkají, že došlo k tomu, že zakázky byly vypisovány takovým způsobem, že firmy, které o to měly zájem, si dopředu psaly u úředníků formu zadání,“ řekl ministr kultury.

Zároveň jmenoval podnikatele Jaroslav Kříže, v jehož hotelu podle Zaorálka mělo výjezdní zasedání Kocandovo vedení Národní knihovny. „Je to významná postava, o které víme z veřejných zdrojů, že se podílela na manipulaci veřejnými zakázkami. Byl to ten, který byl spojením mezi firmou Huawei, úředníky ministerstva kultury, a dokonce, když čtu ve veřejných zdrojích, tak si najal gorily na to, aby přinutil některé, aby jednali podle jeho představ,“ charakterizoval Kříže.

Ze situace ale viní Zaorálek i své předchůdce. Podle něj využívali toho, že je ministerstvo kultury poměrně málo významným resortem, kterému se nedostává mnoho pozornosti.

„Současný stav ministerstva kultury je výsledkem celé řady let způsobů, jak se tam rozhodovalo, jak se upozaďovalo to, co je smyslem ministerstva kultury, to je péče o kulturu. Daleko významnější se stávaly investice, jednak stavební, a pak IT. Přijde mi, že ti, kteří tam vládli, se daleko víc zabývali miliardami v oblasti stavebních zakázek nebo oblasti IT a kultura je tak moc nezajímala,“ řekl na adresu exministrů Daniela Hermana (KDU-ČSL) a Antonína Staňka (ČSSD) a lidí, které si na úřad přivedli.

Zaorálek v Interview ČT24 naznačil, že odvoláním šéfa Národní knihovny to nemusí skončit. „Je nutné provést personální změny. Základem je, aby v těch institucích pracovali lidé, kteří k nim mají vztah,“ uvedl. 

Ministr nemluví pravdu, tvrdí Kocanda

Kocanda v Událostech, komentářích uvedl, že pro něj byla zpráva o odvolání překvapením, není prý ale tajemstvím, že na různé věci nahlížel se Zaorálkem jiným způsobem. Chybu v jednání na své straně přitom nevidí.

„Nemohu akceptovat odůvodnění, které pan ministr uvádí. Nemluví pravdu. Nediplomaticky bych to nazval lží. Požádal jsem garanční radu o projednání e-knihovny, protože ta odpovědnost neležela na panu ministrovi, ale na mně. Její stanovisko jsem chtěl mít a dostal jsem ho. Jsem s ním spokojen,“ uvedl Kocanda v pořadu.

Zaorálek dříve rovněž zmínil, že chybí projektová dokumentace k třetí fázi revitalizaci Klementina. Delegace Národní knihovny, která před časem přišla na jednání na památkovém ústavu, prý byla nepřipravená. Podle Kocandy byla dokumentace několikrát přepracována, z toho někdy i na základě požadavků ministerstva kultury.

„Nevím, kde pan ministr bere takové informace. Musíme si uvědomit, že třetí etapa revitalizace představuje akci, kde se střetávají různé protichůdné názory na věc. Na jednu stranu jsou to knihovníci, na druhou stranu zase památkáři, kteří chtějí zachovat barokní areál,“ dodal Kocanda.