Základ nároku Altnerových dědiců vůči ČSSD je podle soudkyně oprávněný

UDÁLOSTI: Dědicové Zdeňka Altnera mají podle předběžného názoru soudkyně nárok na odměnu za jeho právní služby (zdroj: ČT24)

Oprávněný je podle soudkyně Dagmar Stamidisové nárok dědiců právníka Zdeňka Altnera na 18,5 milionu korun, které jim má zaplatit Česká strana sociálně demokratická. Považuje to za daný základ nároku, který se Altnerovi dědicové snaží prokázat. Ti kromě původní jistiny ale žádají i příslušenství, s nímž by se nárok vyšplhal k půlmiliardě. Soud ale nekončí, pokračovat bude v únoru. Soudkyně zváží předvolání dalších svědků.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 vyřkla předběžný právní názor, že Altnerovi dědicové unesli důkazní břemeno ve věci jistiny za 18,5 milionu korun za zastupování ČSSD ve sporu o Lidový dům v devadesátých letech. Podle ní je základ nároku daný, vyplývá to ze smlouvy, kterou s advokátem Altnerem uzavřel tehdejší předseda strany Miloš Zeman.

„Mám za to, že smlouva byla jasná a dostatečně určitá, což potvrdil i inženýr Zeman. Řekl, že kdyby smlouva nebyla jasná, nikdy by ji nepodepsal. A kdyby měl nejasnosti, dal by ji k přepracování, což se nestalo. Mám za to, že žaloba je po právu,“ řekla Stamidisová. Zeman, který je nyní prezidentem republiky, ve sporu svědčil již dříve.

Není jasné, jak soud přistoupí k příslušenství. To zahrnuje smluvní pokutu, která by podle Stamidisové aktuálně činila zhruba 450 milionů korun, a dalších 39 milionů korun z úroků z prodlení. 

Čtyři svědci

V pátek před soudem vypovídali čtyři svědci. Altnerova někdejší sekretářka potvrdila pravost diářů, které dědicové Veronika a Patrik Altnerovi přinesli k doložení pracovních schůzek svého otce. Vypovídali také člen ČSSD Karel Březina a Barbora Snopková a Zdeněk Uhlíř, kteří měli v době sporu o Lidový dům na starost stranickou pokladnu.

Snopková byl vůči straně kritická, řekla, že považovala za „hroznou ostudu“, že Altnerovi nezaplatila vzhledem k tomu, že podle ní byl k ČSSD velmi vstříčný. „Sociální demokracie nebyla tenkrát zrovna oblíbená. Doktor Altner řekl, že by do toho šel a že by mu byla odměna vyplacena pouze v případě úspěchu,“ podotkla.

Snopková také v rozporu s tím, co tvrdí právní zástupce ČSSD, řekla, že smlouvu s Altnerem posoudila stranická hospodářská rada a že kontrakt prošel rukama právně vzdělaných sociálních demokratů včetně Pavla Rychetského a Zdeňka Jičínského. Právní zástupce ČSSD Jakub Matějček se k pátečním výpovědím a předběžnému stanovisku soudkyně nechtěl vyjádřit.

Soudkyně mu dala měsíční lhůtu, aby doplnil, jaké další svědky bude ještě navrhovat ke slyšení. Stamidisová také zváží, zda pozve Václava Halbicha, který za svou práci ve sporu o Lidový dům vysoudil 16,8 milionu korun. Stamidisová také vyzvala obě strany, aby se dohodly na smíru.

Veronika Altnerová avizovala, že by chtěli jednat s budoucím vedením ČSSD. Nynější předseda Jan Hamáček totiž oznámil rezignaci poté, co se strana v říjnových volbách nedostala do Poslanecké sněmovny. Alterovi vyzvali druhou stranu k jednání již před pátečním líčením, to ještě zástupce politické strany odmítl. Když jednání skončilo, právníci obou stran se již sešli k uzavřenému rozhovoru.

Sociální demokracie poté, co získala od státu Lidový dům, zaplatila Altnerovi pouze třetinu z fakturovaných 50 milionů korun. Zbytek složila do soudní úschovy, protože se o peníze zvlášť přihlásili Altnerovi spolupracovníci Václav Halbich a Václav Hájek.

Důsledkem byl vleklý soudní spor. V roce 2016 vyřkl Městský soud v Praze pravomocný verdikt, že má ČSSD Altnerovi vyplatit 18,5 milionu korun a také smluvní pokutu 318 milionů korun. Nejvyšší soud ale vrátil spor na začátek s tím, že smluvní ujednání o odměně nebylo dostatečně určité a že není jasné, co advokát pro stranu konkrétně vykonal.

Strana nárok odmítá. Dosavadní předseda strany Jan Hamáček v minulosti prohlásil, že ČSSD Altnerovi a jeho věřitelům za dobu trvání sporu zaplatila téměř 70 milionů korun.