Zajímaly nás jen zpravodajské informace, tvrdí příslušníci StB obžalovaní, že vypudili chartisty z republiky

Dva bývalí příslušníci Státní bezpečnosti odmítli obžalobu, podle které se dopustili zneužití pravomocí, když v rámci akce Asanace přinutili rodinu Hyblerových k vystěhování z republiky. Obvodní soud pro Prahu 1 se začal zabývat případem, ve kterém figurují tři obžalovaní, jeden z nich se z jednání omluvil.

Kvůli událostem z počátku 80. let pohnal státní zástupce Jan Binka před soud Milana Kopince a Vladimíra Novotného spolu s jejich někdejším nadřízeným Karlem Vykypělem, který se ale ze začátku jednání omluvil. Obžaloba uvádí, že manžele Martina a Ivanku Hyblerovy – chartisty a členy Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných – spolu s jejich třemi dětmi přinutili k emigraci.

Martina Hyblera předváděli k opakovaným výslechům, při nichž ho ponižovali a vyhrožovali mu vězením či nehodou, tvrdí žalobce. Ivanku Lefeuvre (dříve Hyblerovou) zase StB sledovala a znemožnila jí pracovat na pozici, pro kterou měla jako vysokoškolačka kvalifikaci. Rodina se třemi malými dětmi nakonec v roce 1982 souhlasila s vycestováním.

Bývalí příslušníci StB tvrzení obžaloby odmítli. Uvedli, že pracovali pro kontrarozvědku, a získávali proto zpravodajské informace. Milan Kopinec připustil, že zjišťovali, zda se Hyblerovi nedopouštějí trestné činnosti, ale že se to nepotvrdilo. Podle Novotného byl Martin Hybler „zájmovou osobou“ kvůli svým kontaktům v zahraničí, kterých chtěla StB využít.

Kopinec: Obžaloba je tendenční a bez důkazů

„Obžaloba je tendenční a bez důkazů. Je postavena na principu kolektivní viny – jsou nám připisovány zločiny jiných,“ řekl Kopinec. „Nikdy jsem nikomu nevyhrožoval, takový postoj mi není vlastní,“ dodal.

Spolu s Novotným shodně vypověděl, že manžele na služebnu nepředváděli, jejich ponižování nezažili a nebyli ani u domovních prohlídek. Na případ si ale podle svých výpovědí s odstupem téměř čtyřiceti let příliš nepamatují.

Jejich výpovědi státní zástupce zpochybnil. Upozornil na to, že oba muži pracovali na oddělení státní bezpečnosti, která se zaměřovala na boj proti vnitřnímu nepříteli, a ne přímo na kontrarozvědnou činnost.

Vyhnat nepohodlné z republiky

Karel Vykypěl, který je jedním z obžalovaných v kauze Hyblerových, byl kvůli své činnosti za minulého režimu odsouzen jež počátkem 90. let. Šlo ale o jeho pozdější působení – od roku 1987 kontrarozvědce šéfoval.

Soud tehdy konstatoval, že spolu s bývalým ministrem vnitra Františkem Kinclem a posledním náčelníkem StB Alojzem Lorencem organizovali v letech 1988 a 1989 izolaci velkého počtu osob, zejména v době očekávaných protestních akcí občanů. Vykypěl dostal 3,5 roku vězení.

Akci Asanace vymyslela StB na přelomu 70. a 80. let. Jejím cílem bylo fyzickým a psychickým nátlakem donutit občany nepohodlné režimu k trvalému opuštění republiky. Pracovníci StB po celé zemi začali předem vytipované odpůrce režimu šikanovat i fyzicky týrat. Mezi jejich oběťmi byli například hudebníci Jaroslav Hutka a Vlastimil Třešňák, duchovní Svatopluk Karásek, herec Pavel Landovský nebo spisovatelka Petruška Šustrová.