Zájem o vlastní bydlení v Česku prudce klesá, starší byty mají zlevňovat

Události: Zájem o vlastní bydlení v Česku prudce klesá (zdroj: ČT24)

Zájem o pořízení vlastního bydlení v Česku prudce klesá. Potvrdila to ve středu skupina největších developerů. Příští rok by tak měl poprvé po čtrnácti letech přinést změnu. Ceny nových bytů mají stagnovat, ty starší dokonce zlevní. Propad zájmu o hypotéky potvrdily i statistiky České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor.

Do bytového domu v Uhříněvsi na okraji Prahy se během šesti týdnů nastěhují majitelé. Byty koupili ještě v době, kdy jich byl nedostatek a ceny rostly. Teď se situace otáčí. „Meziroční pokles prodejů je nějakých pětašedesát procent, což jsou dvě třetiny,“ popisuje mluvčí Ekospolu Filip Sušanka.

Menší zájem o pořízení vlastního bydlení není jen v Praze, ale po celém Česku. „Propad poptávky je o 60 procent v Praze, ve zbytku republiky klidně i o 100 procent oproti loňskému roku,“ doplňuje regionální ředitel pro pobočkovou síť z realitní kanceláře Sting Michal Dvořák.

Dosud byty zdražovaly. Jen v hlavním městě za poslední rok o 17 procent. V Brně o pětinu. „Cena nového bytu za metr čtvereční je v tuto chvíli zhruba 148 tisíc korun. Ty ceny budou stagnovat,“ uvádí generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek.

Události: Hypoteční úroky už dosahují nejvyšších hodnot za posledních dvacet let (zdroj: ČT24)

Starší domy jsou energeticky náročné

U starších bytů dokonce očekávají pokles až o deset procent. Na severu Moravy ještě víc. „Nabídka narostla někde o 60, 100 procent, ale máme i lokality – třeba Moravskoslezský kraj, kde ta nabídka vzrostla o 300 procent,“ prohlašuje Dvořák. Podle generálního ředitele Central Group Dušana Kunovského si lidé více uvědomují energetickou náročnost starých nemovitostí.

Nízkoenergetických domů bude přibývat. Lidé se zajímají o fotovoltaiku, vytápění i o recyklaci vody. „Když srovnáte byt, který byl postaven v 80. letech, i když je zateplený a byt, který je nízkoenergetický, tak můžete uspořit pět až deset tisíc měsíčně,“ vysvětluje Michálek.

Trh se podle developerů oživí zhruba za dva roky, kdy by sazby hypoték mohly prolomit psychologickou hranici tří procent. Nejprve se podle realitních makléřů zvedne poptávka v Praze, Brně, Plzni a Hradci Králové. Teprve pak i v dalších regionech.

Úrokové sazby přesáhly 5,8 procenta

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v září mírně vzrostla na 5,83 procenta ze srpnových 5,73 procenta a průměrná sazba je tak nejvyšší od začátku roku 2010, vyplývá ze statistiky ČBA. Banky poskytly hypoteční úvěry za 7,2 miliardy korun, což je o třicet procent méně než v srpnu a jde o třetí dvouciferný pokles objemu hypoték v řadě. Ve srovnání se zářím předminulého roku je objem nižší o tři čtvrtiny. 

Růst uskutečněných hypotečních sazeb zpomalil, což společně s vývojem nabídkových sazeb podle odborníků naznačuje, že hypoteční sazby dosáhly svého vrcholu. Nabídkové sazby v posledních měsících vesměs stagnují, v některých případech mírně klesají.

„Objem i počet poskytnutých hypoték v září dále meziměsíčně výrazně poklesl, přitom měsíc září býval v mnoha dřívějších letech z pohledu hypoteční aktivity obdobný, nebo spíše i mírně silnější než srpen. Výrazný utlum aktivity na hypotečním trhu ilustruje i fakt, že se objem nově poskytnutých hypoték v září dostal na nejslabší úroveň od začátku roku 2014. Hypoteční trh tak v posledních měsících výrazně propadl následkem vysokých hypotečních sazeb, přísnějších úvěrových pravidel, růstu obav z vývoje ekonomiky a obecně vysokých cen nemovitostí,“ uvedl hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.