Záchranáři nabádají k opatrnosti ve vodě. Právě v letních měsících přibývá nejvíc utonulých

Události: Záchranáři nabádají k opatrnosti u vody (zdroj: ČT24)

Záchranáři opakují apel, aby lidé dbali na bezpečnost u vody – a to jak v přírodě, tak v bazénech a na koupalištích. Do statistik totiž každoročně přibývají zhruba dvě stovky utonulých a na prázdninové měsíce připadá asi čtvrtina všech obětí. Nejrizikovější skupinou bývají touto dobou děti. Mezi hlavní rady záchranářů patří zabezpečit doma bazény před dětmi, v přírodě zase nepřeceňovat své síly a myslet na rozmary počasí nebo na spodní proudy.

Oblíbenou vodní zábavou posledních let, zejména na větších přehradách, jsou takzvané paddle boardy. „Pokud jde o děti, tak by měly mít vestu a paddle board by měly mít připoutaný k noze šňůrkou,“ uvedl záchranář Jan Sedláček. Připoutání zabrání tomu, aby paddle board dítěti uplaval do míst, kde je voda příliš hluboká.

Sportovci si musí na velkých vodních plochách dávat pozor také na lodě. Těch už brázdí v Česku skoro 19 tisíc. „Plavec, obzvlášť když plave třeba prsa, je pro loď úplně neviditelný,“ vysvětlil Sedláček. Řešením je podle záchranářů například nafukovací bóje, která na přítomnost vůdce lodí včas upozorní.

Větší riziko čeká i na vodáky. Řeky jsou oproti minulým rokům plné

Obezřetnost je potřeba i při skocích do vody. „Základní je viditelnost, aby člověk věděl, kolik je tam hloubky, neskákal v noci,“ řekl předseda asociace Highjumpingu Tomáš Kučera. Prozkoumat terén ve vodě se doporučuje i na známých místech. Spodní proud totiž mohl na místo dopadu donést třeba kládu.

Větší riziko letos čeká i v řekách, které jsou na rozdíl od minulých let plné. Některé jezy tak bývají po deštích sjízdné jen pro zkušené vodáky. Podle záchranářů vodáci přeceňují své síly a podceňují překážky skryté pod vodou. Kromě toho zdůrazňují, že při povodňových stavech by neměli řeky splouvat vůbec.

Ročně se v Česku utopí asi dvě stě lidí

Pozor by si měli dávat podle záchranářů i návštěvníci bazénů a koupališť, které oproti přírodním vodám zdánlivě nepředstavují takové nebezpečí. Zejména na děti tak doporučují záchranáři neustále dohlížet.

Ročně se v Česku utopí zhruba dvě stě lidí. Zatím poslední oficiální údaj statistiků z roku 2018 říká 185 utonulých. Ze sedmdesáti procent jde o muže, kteří byli podle zdravotníků často pod vlivem alkoholu.

Jak si léto u vody užít a na co si dát pozor, radí vodní záchranáři na internetu v projektu Bezpečné dětství aneb U vody bez nehody.