Za Opencard by měli dostat exprimátoři Svoboda i Hudeček podmínku, žádá žalobce

Žalobce v závěrečné řeči navrhl v kauze Opencard dvou až tříleté podmínky pro exprimátory Bohuslava Svobodu (ODS) a Tomáše Hudečka, požaduje ji i pro tehdejšího náměstka Josefa Noska a pro bývalou radní pro IT Evu Vorlíčkovou. Podmínku by měli dostat i dva úředníci, kteří podle žalobce společně s politiky nesou hlavní část viny. Pro dalších devět lidí státní zástupce trest nepožaduje.

Největší míru viny podle státního zástupce nese tehdejší ředitel magistrátního odboru informatiky Jan Teska, který připravil podklady pro jednání radních. Pak následuje politička Vorlíčková, která je vrcholnému politickému orgánu metropole předložila.

Větší míru odpovědnosti za zakázku měli podle žalobce také Svoboda, Hudeček, Nosek a externí člen hodnotící komise Aleš Němeček. Pražský městský soud se kauzou zabývá už téměř rok. Soud je plánovaný do středy, další termíny jsou nařízené od 5. září. 

Je to účelová obžaloba, která má za cíl zlikvidovat někoho, kdo se pokusil vnést do systému v Praze nějaký řád.
Bohuslav Svoboda
bývalý pražský primátor (ODS)

Zproštění obžaloby naopak Lejnar požaduje pro bývalého náměstka a letňanského starostu Ivana Kabického, současné pražské zastupitele Lukáše Manharta, Václava Novotného, Pavla Richtera, bývalou radní pro školství Helenu Chudomelovou nebo radního pro životní prostředí Radka Lohynského.

Trest by podle státního zástupce neměli dostat také úředníci Štěpán Hladík, Veronika Pražáková a externí člen hodnotící komise David Kučera. Tato skupina obžalovaných podle Lejnara buď nespáchala trestný čin, nebo se to nepodařilo prokázat.

Žalobce chce pro exprimátory za Opencard podmínku (zdroj: ČT24)

Zakázka za 74 milionů

Tehdejší radní za ODS a TOP 09 čelí obžalobě kvůli zakázce, kterou v roce 2012 získala firma Haguess (dnes eMoneyServices). Šlo o údržbu a správu softwaru za zhruba 74 milionů korun. Firma byla vybrána v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele.

Podle obžaloby úředníci nesprávně stanovili předpokládanou hodnotu veřejné zakázky. Radě pak materiál předložili s jednomyslným doporučením přijmout nabídku firmy Haguess. Radní poté uzavření smlouvy schválili. Městu tím podle obžaloby vznikla škoda téměř 25 milionů korun. 

Žalobce: Kolaps systému nehrozil

Všichni obvinění to ale odmítají. Tvrdí, že uzavření smluv byla jediná možnost, jinak by se musel systém Opencard zastavit, nebo by zkolaboval. Firma Haguess totiž byla výhradním držitelem licencí k Opencard a jako jediná mohla spravovat systém. Podle bývalých radních byly smluvní vztahy špatně nastaveny už v roce 2006, kdy stál v čele Prahy Pavel Bém

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle státního zástupce Tomáše Lejnara se ale u soudu podařilo prokázat, že byl porušen zákon o veřejných zakázkách. Ve své závěrečné řeči uvedl, že kdyby zakázku nedostal Haguess, tak kolaps celého systému nehrozil. Nefungovalo by podle něj jen vydávání karet. „Mohla se uskutečnit veřejná soutěž,“ podotkl. Dohodnutá cena podle něj byla předražená, při výběrovém řízení se mohla snížit díky konkurenci.

Opencard nahrazuje Lítačka

Obžalované původně poslala před soud pražská žalobkyně Dagmar Máchová. Nadřízení ji ale stáhli poté, co jí v květnu policie prohledávala kancelář v souvislosti s kauzou údajných úniků z vyšetřovacích spisů. Už dříve také čelila kritice, že v kauze Opencard nestíhala radní z éry exprimátora Béma, kdy projekt za jeden a půl miliardy vznikl. Magistrát už ale přestal kartu Opencard vydávat, nahrazuje ji novou čipovou kartou s názvem Lítačka