Za loňský výbuch v Kralupech policie nikoho stíhat nebude, pravděpodobný viník při něm zemřel

Policie kvůli loňskému výbuchu v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou nikoho stíhat nebude. Člověk, který byl podle vyšetřovatelů za nehodu zodpovědný, totiž při výbuchu zemřel. České televizi informaci potvrdil mluvčí středočeské policie Zdeněk Chalupa. Policie tak vyšetřování odložila. Incident si loni v březnu vyžádal šest životů. Šlo tak o jednu z nejtragičtějších průmyslových nehod v posledních padesáti letech.

Policie čekala na znalecký posudek, který dostala letos v březnu. Na jeho základě teď vyšetřovatelé případ uzavřeli. „Případ byl usnesením vrchního komisaře odložen z důvodu nepřípustnosti trestního stíhání, neboť osoba, proti které by bylo vedeno trestní řízení, při výbuchu zemřela,“ řekl policejní mluvčí Zdeněk Chalupa.

Policie havárii v chemičce v Kralupech nad Vltavou vyšetřovala jako obecné ohrožení z nedbalosti. Vyšetřovatelé došli k závěru, že při incidentu nebyla dodržena pravidla bezpečnosti práce a technologický postup.

Nádrž na skladování pohonných hmot explodovala loni 22. března. V areálu chemičky, která patří společnosti Unipetrol, tehdy zemřelo šest lidí. Nešlo o zaměstnance, ale o pracovníky dodavatelské firmy. Pět z nich bylo občany Rumunska. Další dva lidé utrpěli středně těžká zranění. Podle dřívějšího vyjádření vyšetřovatele hasičů výbuch způsobilo odstranění záslepky, která bránila pronikání benzinových par do nádrže.

Společnost Unipetrol po nehodě zavedla důkladnější kontroly. „Okamžitě po události jsme dodavatelské firmy vyzvali k opakovanému proškolení svých pracovníků a my sami jsme zintenzivnili průběžné kontroly dodržování přísných bezpečnostních a pracovních předpisů,“ uvedl už dříve mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl. Společnost odhadla škody po výbuchu asi na 30 milionů korun.